Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КолонкаЧому так мало жінок серед Нобелівських лауреатів, особливо в STEM-сферах?

Чому так мало жінок серед Нобелівських лауреатів, особливо в STEM-сферах? — Колонка на Wonderzine

Колонка співзасновниці INSCIENCE Альони Скирти

Альона Скирта

співзасновниця організації INSCIENCE


З 4 до 11 жовтня відбулася Нобелівська премія. Ніхто з жінок цього року не отримав наукових нагород. А за винайдення редагування геному CRISPR/Cas9 у 2020 році отримали премію з хімії одночасно дві жінки.

Згідно з дослідженням компанії Microsoft, лише 23% абітурієнток обирають STEM-спеціальності. У ньому є висновок, що дівчата рідко йдуть у галузі науки, тому що бачать мало рольових моделей. З хороших новин: кількість абітурієнток у STEM збільшується вдвічі, коли вони бачать рольові моделі в науці або технологіях, тобто у сферах, куди вони можуть піти працювати після навчання.

Ми в організації INSCIENCE бачили цю проблему, дізналися про дослідження і з ідеї й ініціативи моєї партнерки Ані Орєхової почали працювати над проєктом «Науковиці». Це серія документальних відеороликів про жінок у науці. В першому відео наша героїня нейробіологиня Віра Єфремова, яка працює зараз в університеті Берклі постдоком, згадує дослідження, коли дітей просили намалювати вченого/вчену – у слова scientist в англійській мові немає роду – вони малювали чоловіків і лише в останні десять років почали малювати жінок.

Майже у 100% (а саме 99,4%) малюнків діти зобразили вчених чоловіками. Між 1966 і 1977 роками лише 28 дітей із 5000 (!) намалювали вчених жінками. Ці 28 малюнків зробили дівчата. Чому я взагалі згадую про те, що було у 1966 році? Річ у тім, що робота над науковими працями, за які дають Нобелівську премію, часто ведеться десятками років.

Дівчата рідко йдуть у галузі науки, тому що бачать мало рольових моделей


Повернусь до дослідження. Після цього провели 80 досліджень, в яких взяли участь 20 тисяч дітей. У 2016 році відсоток жінок в науці, який малювали дівчата, добіг позначки 58 відсотків. Тобто цифра виросла з 1% до 58% за ці роки.

Цікаво, що саме малі діти частіше малюють науковиць. За даними дослідження, цифра, скільки дітей малювали науковиць, зростала протягом десятиліть, досягаючи «в середньому 28% у пізніших дослідженнях».

За мірою дорослішання учні в школі частіше звертають увагу на вчених-чоловіків: у дитячому садку діти малюють приблизно однакову кількість учених, хлопці частіше малюють чоловіків-учених, а дівчата – жінок. Але до того часу, коли вони навчаються в середній школі, хлопці та дівчата разом малюють у чотири рази більше вчених-чоловіків, ніж жінок. Зміни є більш вираженими для дівчат: коли їх просять намалювати вченого, 70% 6-річних дівчат малюють жінку, тоді як лише 25% 16-річних дівчат малюють науковицю.

Але в науці для хорошої роботи, як і в інших галузях, неважливо, якої ти статі. Як каже Віра, науку роблять не чоловіки чи жінки, науку роблять люди.

Але в науці для хорошої роботи, як і в інших галузях, неважливо, якої ти статі


Те, що в STEM поки що мало дівчат і вони мало отримують Нобелівські премії, пов’язано з багатьма факторами.

Почну з історичного контексту. Насправді жінки тільки нещодавно отримали можливість вчитися і працювати в STEM-спеціальностях: спочатку лише вчитися, пізніше – працювати й отримувати за це зарплату. Логічно, що якщо ви працюєте, але не заробляєте або заробляєте менше, ніж могли б, у вас буде мало мотивації працювати довго, як би ви не любили справу, якою ви займаєтесь. Для того, щоб отримати Нобелівську премію, вам потрібно плідно працювати десятками років. І тому лише зараз ми можемо бачити більше жінок серед лауреаток.

Якщо порівняти те, як присуджують Нобелівську премію, з «Оскаром», то ми бачимо одну відмінність – ми не знаємо номінантів. Також ми не звертаємо увагу, хто саме присуджує ці премії й чи достатня кількість жінок серед них. Після вручення Нобелівської премії журнал Nature випустив статтю, у якій зробив висновок, що Нобелівську премію отримують набагато менше жінок, ніж інші престижні наукові винагороди.

Є таке твердження – leaky pipeline (буквальний переклад з англійської – «труба, що протікає» – ред.). У США приблизно 50/50 серед докторантів у STEM-спеціальностях, але якщо подивимося, що відбувається далі, побачимо, що жінок стає все менше. Зокрема, серед професорок. Утім, є позитивна тенденція: згідно з журналом Nature, і з 2006 до 2016 року відсоток жінок, які стають професорками, збільшувався з 17% до 28%.

Для того, щоб отримати Нобелівську премію, вам потрібно плідно працювати десятками років. І тому лише зараз ми можемо бачити більше жінок серед лауреаток


Жінки йдуть із великої науки або з технологічного бізнесу за багатьма причинами й одна з них: досі ролі в сім’ї поділені нерівномірно. Випасти з науки на два роки або з менеджерської ролі в технологічній компанії це критично. Тому жінкам потрібно робити доволі складний вибір або дуже ретельно налагоджувати побут у сім’ї.

Крім того, є дослідження, що жінки подаються на вакансію, коли вони впевнені, що відповідають критеріям на 100%. Водночас чоловіки, коли впевнені на 60%. Те, що я чую від своїх подруг у сферах науки та технологічного бізнесу, що їм потрібно набагато більше старатися, щоб довести, що вони варті бути там, де вони є зараз.

Моя подруга Оля Музиченко працює на менеджерській позиції у великій технологічній компанії. Нещодавно вона отримала талант-візу у Великій Британії. Після цього були люди, які написали їй, що це тому, що вона дівчина, і зараз хочуть більше давати візи саме дівчатам.

Після того вона ходила на зустріч людей із талант-візами в Лондоні й одна з партнерок інвестиційного фонду схарактеризувала те, що потрібно зробити чоловіку й жінці, щоб успішно отримати гроші на розвиток компанії. «Чоловіку, щоб зарейзити гроші, потрібно говорити низьким голосом і гарно розповідати історію. Жінці потрібно: бути амбіційною, але не занадто, посміхатися, не мати слов’янського прізвища». Список щодо дівчини ще продовжувався, але це не має стосунку до того, як саме треба пітчити свій продукт, а має стосунок лише до того, які упередження існують у людей щодо жінок.

Жінки йдуть із великої науки або з технологічного бізнесу за багатьма причинами й одна з них: досі ролі в сім’ї поділені нерівномірно


Я знаю багато дівчат, успішних у сферах бізнесу, технологічного бізнесу, науки, популяризації науки і я щиро вірю, що незалежно від того, якої ти статі ти можеш досягти тих висот, яких сама забажаєш. А якщо ми хочемо, щоб більше дівчат ішли у STEM-спеціальності, можна показувати більше прикладів і знайомити з прикладами з дитинства. Більше порад можна подивитися в дослідженні.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.