Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПромоЯк працює школа «Лідерка» для жінок з інвалідністю та як до неї долучитись?

Навчання у школі почнеться в березні 2021 року

Як працює школа «Лідерка» для жінок з інвалідністю та як до неї долучитись? — Промо на Wonderzine

За запитом «відомі жінки з інвалідністю в Україні» в пошуковій системі – жодного результату суто про жінок, є хіба що змішані рейтинги. А якщо пошукати зображення таких жінок у бізнес-сфері, то потрапите на стокові фото. Поки що власниці бізнесів, керівниці компаній та інші успішні жінки з інвалідністю представлені у країні тільки так. Тому громадська організація «Боротьба за права» створила школу лідерства для жінок з інвалідністю – «Лідерка». Зареєструватись у новий потік можна до 1 лютого 2021 року включно. А навчання стартує в березні 2021 року.

Wonderzine Україна разом із громадською організацією «Боротьба за права» розповідають про те, де жінки з інвалідністю можуть навчитись лідерства.

Що таке «Лідерка»?

«Лідерка» – школа політичної участі для жінок і дівчат з інвалідністю, яку у 2019 році створила громадська організація «Боротьба за права». Її організатори вже понад чотири роки займаються захистом прав осіб з інвалідністю. Більшість команди складають жінки, чимало з них – саме жінки з інвалідністю. Вони показують приклад інакшого життя з інвалідністю: дівчата стрибають із парашутом, займаються дайвингом, катаються на квадроциклах, організовують веломарафони, закликають усіх виборців з інвалідністю йти на вибори й самостійно обирати своє майбутнє.

Аби надихнути інших, команда «Боротьба за права» заснувала проєкт «Лідерка». В організації переконані, що важливо ділитися своїми успіхами з іншими людьми. Це допомагає жінці з інвалідністю вірити у свої сили й не сумніватися в тому, що вона може стати лідеркою.

Як проходить навчання у школі «Лідерка»?

Першу в Україні школу провели в листопаді 2019 року. Тоді понад 20 учасниць з усієї країни дізналися про основи політичної участі, лідерство в політиці, механізми впливу на ухвалення рішень, роль жінок у державотворенні.

Серед спікерок школи були: заступниця директора відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Бронвін Круден; керівниця відділу правосуддя, свобод і громадянського простору Моніторингової Місії ООН в Україні Ева Катінка Шмідт; координаторка виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Авазовська. Упродовж усього навчання учасниць супроводжувала феміністка та співзасновниця ініціативи «Театр для діалогу» Оксана Потапова.

Сім найактивніших випускниць школи отримали стипендії на стажування в органах державної влади, зокрема: в Офісі віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; комітеті Верховної ради України з питань соціальної політики; Центральній виборчій комісії, Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Українському культурному фонді. 

«Найбільше мені запам’ятався мій виступ в Офісі Омбудсмена. З одного боку, було дуже відповідально представляти цілу групу людей, а з іншого – я зовсім не хвилювалась, адже вже мала міцні знання з «Лідерки»,

– випускниця школи, громадська активістка Юлія Миронюк

Для кого школа «Лідерка»?

У школу запрошують дівчат і жінок:
• бажаний вік 17–30 років (не є вирішальним фактором при відборі);
• мінімальний досвід активізму;
• бажання боротися за свої права

«Для нас дуже важливо, щоби до школи долучалися дівчата та жінки з маленьких міст, з районів і селищ, дівчата, що навчалися чи навчаються в закладах інтернатного типу. Реалізувати свій потенціал за межами столиці чи обласних центрів у кілька разів складніше, тому ми готові підтримати дівчат, які хочуть змін, але не знають, як це зробити. Головне – мати сміливість вийти із зони комфорту»,

– координаторка другої школи «Лідерка» Тетяна Герасимова

«Лідерка» корисна не тільки для дівчат з інвалідністю, а й для експертів та експерток, які працюють у різних сферах. Адже до них дуже часто звертаються жінки з інвалідністю – такі, як ми. І було б добре, щоби вони знали про права людей з інвалідністю та вміли їх захищати»,

– випускниця школи Поліна Федотова

Як потрапити у школу політичної участі?

Крок 1. Записати відео – що саме ви хочете й готові змінити у громаді, у своєму житті. До уваги заявниць: це відео не будуть поширювати публічно.

Крок 2. Зареєструватися за посиланням. Реєстрація триває до 1 лютого 2021 року включно.

«Чому відео? Адже коли ми говоримо, що шукаємо сміливих дівчат і жінок – це справді так. І одна з важливих навичок лідерок – це вміння висловлювати свої думки публічно. І нам уже зараз важливо розуміти, що дівчата як майбутні лідерки знають, яких змін прагнуть. А ще бути лідеркою для жінки з інвалідністю в Україні означає бути вдвічі сильнішою, ніж жінка без інвалідності, яка досягла успіху»,

– пояснює Ірина Текучова, представниця відбіркової комісії «Лідерка»

Навчання почнеться в березні 2021 року. З усіх питань звертайтеся до координаторки школи Тетяни Герасимової: [email protected]

Проєкт «Лідерка» реалізується за підтримки посольства США в Україні

Зареєструватися на участь у школі

Матеріал підготовлено за підтримки

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.