Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПромоЯк архітектура може зменшити рівень тривожності й стимулювати кар'єрний розвиток жінок?

3 фактори безпечного простору для життя від RYBALSKY

Як архітектура може зменшити рівень тривожності й стимулювати кар'єрний розвиток жінок?  — Промо на Wonderzine

Подивіться на місто очима жінки. Чи безпечно їй повертатися ввечері додому по цій темній вулиці? А якщо це молода мама, яка вирішила взяти декретну відпустку, чи дозволяє інфраструктура навколо дому залишатися їй соціально активною та щасливою? Найімовірнше, ні. Водночас статистика Міжнародної організації праці показує, що саме жінки у всьому світі виконують 75% неоплачуваної роботи по дому, що позначається на їхніх інфраструктурних потребах.

Вони вдвічі частіше за чоловіків зазнають відчуття тривожності в громадських місцях, а дослідження, проведені у Фінляндії, Швеції, США, Канаді та Великій Британії, показують, що страх домагань змушує жінок корегувати свої звички, поведінку та способи пересування містом.

Разом із сучасним житловим районом RYBALSKY розбираємося, які складові міського середовища важливі для комфорту жінок і як девелопери можуть піклуватися про їхню безпеку.

Уся інфраструктура поряд із домом

Керолайн Перес, британська активістка та журналістка, у своїй книзі 2019 року «Невидимі жінки» пише, що жінки та чоловіки досі користуються міським середовищем по-різному. Чоловічий маршрут здебільшого досить простий: зранку – на роботу, ввечері – додому. Жіночий маршрут може бути складнішим. По дорозі на роботу вони, наприклад, відвозять дітей до школи, удень супроводжують їх або літніх родичів до лікаря, а ввечері, після роботи, купують продукти.

З огляду на цю особливість у Відні ще з 1999 року діє програма Gender mainstreaming («Гендерне зрівнювання»). У її межах спеціальне архітектурне бюро, де працювали лише жінки, почало будувати житлові комплекси з думкою про жінок. Одним із перших реалізували комплекс Frauen-Werk-Stadt, або «Місто жінок, що працюють». ЖК, яке спланували архітекторки, складається з декількох невисоких будинків із внутрішніми дворами, які дозволяють батькам і дітям проводити час на свіжому повітрі поряд з домом. Поряд облаштували дитячий садок, аптеку й кабінет лікаря, а в будинках на кожному поверсі є місця для зберігання візочків. Крім того, комплекс розташований у безпосередній близькості від зупинок громадського транспорту.

За схожим принципом спроєктували й житловий район RYBALSKY. Периметральна забудова з усіх боків відмежовує внутрішні двори від вулиць, щоби простір усередині кварталів залишався тихим і безпечним. Кожне подвір’я охороняється, а доступ до нього мають тільки мешканці будинку. На подвір’ях розташовані дитячі та спортивні майданчики для сімейного відпочинку й дозвілля. Є відритий та закритий паркінги.

На території комплексу також розташовані різноманітні медичні заклади, художні студії, архітектурні бюро, салони краси й фітнес-клуб, до яких можна дістатися пішки. На других і третіх поверхах деяких будинків розмістять офіси та коворкінги, а діти зможуть навчатися поблизу дому, адже незабаром тут відкриють освітній комплекс RYBALSKY Family Port.

Активні перші поверхи та якісне освітлення вулиць

Ще одна доволі очевидна проблема, через яку жінки відчувають дискомфорт на вулицях, – погане освітлення. Дослідження демонструють, що темрява впливає на мобільність жінок. Багато з них, наприклад, відмовляються від роботи, яка триває до пізнього часу, чи від зустрічей із друзями ввечері, щоб не повертатися додому темними вулицями. Навіть там, де вдень ​​приємно гуляти, уночі може бути страшно.

Вирішити цю проблему може добре освітлений міський простір і відсутність ізольованих зон, які створюють будівлі й дерева. Відчуття безпеки формують також кафе, ресторани й магазини, розташовані на перших поверхах. Їхня наявність створює рух людей вулицею, ефект «присутності очей» і забезпечує додаткове освітлення.

У житловому районі RYBALSKY на перших поверхах будівель, що виходять на пішохідні бульвари, розташовані різноманітні заклади, галереї, артпростори та магазини. Завдяки цьому тут постійно ходять люди, добре освітлюється вулиця та працюють камери відеоспостереження, і, відповідно, створюється безпечне середовище для прогулянок навіть пізнього вечора.

Громадські простори зі змішаними функціями

Небажана увага на вулицях, у громадському транспорті або таксі змушує жінок активніше захищати особисті кордони. Через це вони можуть уникати певних локацій: нічних закладів, темних провулків – або ж намагаються рідше бувати в громадських просторах наодинці. Усе це погіршує якість життя жінок.

Харасмент вважають спонтанною поведінкою: агресор не планує заздалегідь, як і з ким буде взаємодіяти. А це означає, що йому можна спробувати запобігти за допомогою міського планування. Структура міського простору повинна бути спроєктована так, щоб у ній були передбачені змішані зони, які не залишатимуться безлюдними протягом дня й увечері та будуть служити для різних запитів користувачів.

Наприклад, крізь житловий район RYBALSKY проходить великий пішохідний бульвар, де створені умови для різноформатного дозвілля. Тут можна в будь-який час кататися на велосипеді, тренуватися, займатися йогою, відпочивати під деревами та просто прогулюватися кварталом.

Ще один суспільний простір, який планують реалізувати на території району, – власний водний канал, з’єднаний тунелем із Дніпром. Уздовж каналу облаштують RestoPort – вулицю з кафе, ресторанами та літніми майданчиками, що активуватимуть потоки містян не лише вдень, але й пізно ввечері.

Більше про безпечний житловий комплекс

Матеріал підготовлено спільно з

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.