Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Промо«Перспектив на світле майбутнє було небагато». Історії жінок, які не опустили руки та знайшли себе

Завдяки програмі «Краса для всіх»

«Перспектив на світле майбутнє було небагато». Історії жінок, які не опустили руки та знайшли себе
 — Промо на Wonderzine

У лютому 2022 року L’Oréal Україна розпочала шостий сезон проєкту «Краса для всіх». Мета програми – навчити жінок, які перебувають у непростій життєвій ситуації, основ перукарської майстерності. Реалізація проєкту здійснюється спільно з Фондом ООН у галузі народонаселення та за підтримки Фундації L’Oréal.

Wonderzine Україна разом із L’Oréal Україна поговорили з учасницями минулих сезонів «Краса для всіх» і дізналися, чому вони вирішили взяти участь у програмі та як склалося їхнє життя після її завершення.

Наталія Сологуб

Історія 1. Син з інвалідністю та шанс покращити життя

Наталія Сологуб

Історія 1. Син з інвалідністю та шанс покращити життя

Про умови життя

У житті склалася ситуація, коли всі мої грандіозні плани на майбутнє довелося несподівано кардинально коригувати. Мій син народився з інвалідністю. Сьогодні йому 8 років, він – першокласник спеціальної школи.

На той час моє життя складалося з відвідування лікарень, реабілітаційних центрів, оббивання порогів у боротьбі за законні права та домашніх побутових турбот. Перші роки було важко, але синочок завжди давав мені сили, які мені були потрібні для того, щоб доглядати його. Мої зусилля дали свої плоди, і Максиму ставало краще.

У мене буквально виросли крила! То був ковток свіжого повітря та шанс покращити якість нашого з Максимом життя.

Про роботу та самореалізацію

Я завжди хотіла працювати для того, щоб заробляти кошти для життя та самореалізації. Пробувала займатися торгівлею в інтернеті, але часу не вистачало, і прибуток не вартував витрачених зусиль.

Професія перукарки мені подобалася завжди, я почала замислюватися, чому б мені не спробувати. Іноді доля робить сюрпризи, якщо ти дійсно хочеш реалізувати свою мрію та шукаєш можливості. Так я побачила в одній соціальній мережі оголошення про набір на проєкт L’Oréal Україна «Краса для всіх» і відразу заповнила анкету. Мені подзвонили та сказали, що беруть. Я дуже зраділа новим перспективам. Але почалася пандемія, і я не змогла відвідувати курс, тому що виховую Максима одна – не було на кого його залишати.

Я не втрачала надії приєднатися до наступного курсу. І мені знову пощастило, усе склалося – я почала вчитися.

У мене буквально виросли крила! То був ковток свіжого повітря та шанс покращити якість нашого з Максимом життя.

Ця професія чудова тим, що ми можемо подарувати людям щасливі моменти. І тим, що ми створюємо красу своїми руками.

Про життя після програми

Я не тільки здобула нову професію, яка стала улюбленою, але й вилікувалася від емоційного вигорання. У моєму житті з’явилася змога реалізувати свій потенціал. Мені підходить професія перукарки, бо я маю вільний графік і менше залежу від обставин, коли ні з ким залишити сина. Планую далі вчитися та розвиватися в професії у вільний від роботи час.

Галина Іванова

Історія 2. Переїзд із Донбасу та пошук свого місця в житті

Галина Іванова

Історія 2. Переїзд з Донбасу та пошук свого місця в житті

Про умови життя

Моя історія не легша та не складніша, ніж у більшості дівчат із нашого проєкту. Я вимушено опинилася в Києві у 2014 році як переселенка. Залишилася без роботи, в орендованій квартирі, з літнім татом, чоловіком і двома дітками, молодший із яких із ДЦП. Перспектив на світле майбутнє, як і можливостей, було небагато.

Про проєкт «Краса для всіх»

Проєкт «Краса для всіх» дав мені шанс змінити життя, якісно його покращити та знайти своє місце.

Я ніколи не була пов’язана з б’юті-індустрією, тому навчалася з чистого листа, не маючи багажу знань із перукарської справи. Були моменти, особливо коли навчалася колористики, коли хотілося здатися. Хочу подякувати нашим майстрам і технологам, які не давали нам зневіритися у своїх силах.

Фахівці в цьому проєкті – не просто майстри, вони – наставники. У кожної з них своя історія професійного становлення, цікавий і непростий шлях. Тому кожна розуміє та підтримує тебе щосили.

Коли приводила на практику своїх перших моделей, тремтіли коліна та руки, але поруч була гранітна стіна підтримки в особі наших майстрів.

Зараз моя робота – це моє життя! Я дорожу своїми клієнтами, уважно та з трепетом ставлюся до кожного з них і їхніх побажань. І можу сміливо сказати, що я щаслива, і люблю справу, якою займаюся.

Про життя після програми

Перший час після проєкту було боязко працювати самостійно, але ті знання, які я отримала, повністю задовольняли клієнтів. І зараз, через пів року, я працюю приватною майстринею, продовжую творити, удосконалюю навички, ставлю собі нові професійні й особисті цілі.

Зараз моя робота – це моє життя! Я дорожу своїми клієнтами, уважно та з трепетом ставлюся до кожного з них і їхніх побажань. І можу сміливо сказати, що я щаслива, і люблю справу, якою займаюся.

А ще рік тому, на самому початку шляху, уявити не могла, що зможу так чимось горіти. Проєкт зробив мене впевненішою в собі як у професіоналі й особистості. А ще подарував нових подружок – чудових дівчаток, із якими ми продовжуємо підтримувати теплі взаємини, дружимо сім’ями.

Творці проєкту та наші майстри подарували мені путівку в нове життя. І я невимовно вдячна команді L’Oréal Україна, майстрам бренда Matrix та організаторам проєкту «Краса для всіх».

Євгенія Близнюк

Історія 3. Несповнені мрії та нове життя

Євгенія Близнюк

Історія 3. Несповнені мрії та нове життя

Про умови життя

Моя мама працювала майстринею чоловічих стрижок, тому майже все своє дитинство я провела в перукарні. З ранніх років я мріяла працювати в б’юті-індустрії та робити людей щасливішими та красивішими. Але так сталося, що сильно захворів батько, і мама доглядала за ним, тож не могла працювати далі. Грошей не вистачало, і я, ще школярка, мала йти на роботу.

Після закінчення школи я сподівалася піти вчитися далі, але не так сталося, як гадалося. Тато пішов із життя. На навчання не було грошей. Довелося йти працювати, і єдиною сферою, де я могла знайти роботу, була торгівля.

Незабаром я вийшла заміж, у нас народилася дитина з інвалідністю. Це перекреслило всі мої надії вчитися. Наразі я багатодітна мама, яка виховує трьох дітей.

Я плакала, то були солодкі сльози від щастя, що нарешті моя мрія здійсниться.

Про проєкт «Краса для всіх»

У 2020 році одна моя знайома, яка також виховує дитину з інвалідністю, розповіла про проєкт «Краса для всіх». Звісно, я відразу ж заповнила анкету, але не пройшла. Через рік я спробувала ще раз, і мої спроби виявилися недаремні. Я пройшла відбір за анкетуванням, співбесіду – і нарешті телефонний дзвінок: «Євгеніє, ми вас вітаємо, ви зараховані до проєкту».

Я плакала, то були солодкі сльози від щастя, що нарешті моя мрія здійсниться.

І ось я учасниця 5 сезону проєкту «Краса для всіх». Тут ми познайомилися з директоркою Тетяною Кондакчан, яка організувала цю програму, а також майстринями. Анна Юзвішина професійно викладала теорію, Інна Гузь, технолог компанії Matrix, навчала нас усіх азів перукарської справи, починаючи з різновидів догляду за волоссям і закінчуючи складанням колористичних формул. Катерина Трохименко, старший технолог компанії Matrix, заслужена майстриня-перукарка із 33-річним стажем роботи, показала, як робити всі різновиди зачісок та укладок. Юлія Сазанович, Тетяна Дурицька й Олександра Костенко навчали технік чоловічих і жіночих стрижок, як правильно підбирати стрижку за формою обличчя тощо.

Про життя після програми

Усі ці неймовірні жінки навіть після закінчення проєкту допомагали нам: давали поради та рекомендації щодо влаштування на роботу. Сьогодні я працюю в салоні HAIR COLORIT BAR. Вдячна викладачам і програмі «Краса для всіх», що тепер маю змогу займатися омріяною справою.

Про проєкт «Краса для всіх»

Проєкт «Краса для всіх» створений, щоби допомогти жінкам, які постраждали від домашнього та гендерно зумовленого насильства, які опинилися в складних життєвих обставинах, здобути безоплатну освіту в галузі краси.

У 2022 році L’Oréal розпочала навчання відразу у двох містах України: Києві та Львові. Протягом шести місяців, із лютого до липня, учасниці здобуватимуть знання в групах із 25 осіб. Програма передбачає понад 500 годин навчання як в онлайн-, так і в офлайн-форматі. Після завершення проєкту учениці отримають дипломи про здобуття професії перукарки.

За п’ять років реалізації загальноосвітньої програми в Україні 164 жінки безоплатно здобули освіту в галузі краси. У 2022 році до програми приєднаються ще понад 100 українок. Незабаром компанія відкриває навчальний центр в Одесі.

«Щоб розірвати коло насильства, жінці дуже важливо мати підтримку й економічну незалежність. Школа «Краса для всіх» дає учасницям змогу не тільки опанувати нову професію, але й відновити віру в себе та почати краще життя. Багато випускниць уже сьогодні мають пропозиції працювати за новим фахом. Віримо, своїм прикладом вони надихатимуть тисячі українок втілити мрію в реальність», – каже Олеся Компанієць, керівниця програми UNFPA з протидії та запобігання гендерно зумовленого насильства.

«За п’ять років реалізації програми ми бачимо, як життя жінок кардинально змінилося. Більшість працюють у салонах краси, деякі навіть відкрили власні. Вони стали фінансово незалежними, не побоялися змінити професію. Деякі випускниці приєдналися до команди тренерів нашого бренда Matrix. Для нас це найбільша нагорода та визнання того, що програма, яка націлена на підтримку найбільш незахищених жінок, дійсно змінює їхнє життя на краще», – каже Катерина Захараш, директорка з корпоративних комунікацій L’Oréal Україна.

Матеріал підготовлено
за підтримки

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.