Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя«Страшно, коли твоя сім’я в Україні». Dazed розповів історії українок, які знаходяться в Британії

«Це моя батьківщина. Ось де моя родина. Ось де моя душа»

Британський журнал Dazed опублікував матеріал з історіями трьох українок, які наразі перебувають у Великій Британії. Героїні розповіли, як це – слідкувати зі сторони за війною в рідній країні.

Редакція взяла інтерв’ю у 29-річної Марії з Києва, яка повернулася в Україну 23 лютого разом зі своїм хлопцем із Британії. Дівчина розповіла, що перед цим вони провели час у Польщі, а потім Марія поїхала до рідних під Київ. Із початком війни парі довелося здійснити важку 9-денну подорож до Великої Британії.

«Я слідкую за подіями, спілкуюся з рідними та друзями й дивлюся оновлення. Маю безкоштовні дзвінки в Україну від мого оператора в Британії, тому я можу телефонувати їм регулярно. Зараз не завжди можна розраховувати на те, що в них хороший інтернет, а моя 92-річна бабуся прикута до ліжка й не може користуватися месенджерами, тому добре мати можливість безкоштовно телефонувати. Я дуже хвилююся. Те, що відбувається, жахливо. Дуже страшно, коли твоя сім’я та друзі в Україні», – розповіла Марія.

Також свій коментар дала 20-річна Уляна – студентка Лондонської школи економіки, яка теж перебуває в Британії. Українка розповіла, що постійно залишається на зв’язку зі своїми близькими в Україні. «Є постійне відчуття хвилювання та тривоги. Я завжди кажу людям залишатися в безпеці, ніколи не ігнорувати сирени, бути пильними та дотримуватися всіх правил».

Також Dazed погорив із 19-річною Світланою, яка 4 роки тому переїхала з України до Британії. Дівчина поділилася, що відчувала, коли почула про початок війни. «Я не знала, що думати. Я просто думала, що це кінець. Це останній раз, коли чую своїх друзів і рідних. Це жахливе відчуття. Коли мої друзі надсилали мені повідомлення в той перший день, вони казали: «Просто пам’ятай, що ми любимо тебе, ми сумуємо за тобою й добраніч». Це було так, ніби вони прощалися, тому що не знали, чи прокинуться наступного ранку. Моє серце просто розбилося на маленькі шматочки. Це моя батьківщина. Там я виросла. Ось де моя родина. Ось де моя душа».

Водночас Марія, Уляна та Світлана наголосили, що вірять у перемогу України. «Я вірю, що перед Україною світле майбутнє й увесь світ допоможе нам відбудувати мою батьківщину», – каже Уляна.

Також Марія розповіла про гостинність та увагу британців, які слідкують за війною. «До мене прийшов сусід зі своїм 5-річним сином; він постукав у двері та сказав: «Мій син зробив тобі цей малюнок», – і це було так мило. На ньому було написано «Ласкаво просимо додому» із малюнком українських прапорів і квітів. Я дуже вдячна за підтримку, яку отримала».

Раніше ми розповідали, що за 5 годин роботи британської програми для надання притулку евакуйованим українцям у ній зареєструвалися понад 43 тисячі людей.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.