Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяМОЗ спростило процедуру оформлення лікарняних для вагітних. Як це зробити

Багато вагітних були змушені виїхати до інших країн

МОЗ спрощує процедуру формування лікарняних для вагітних, які через російську військову агресію були змушені виїхати до інших країн. Про це йдеться в заяві Міністерства.

На час воєнного стану МОЗ дозволило лікарям формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність (МВТН) без особистого прийому вагітної.

«Починаючи з 30-го тижня вагітності, жінки мають право на формування листка непрацездатності і, як наслідок, отримання відповідних соціальних виплат. Однак через розпочату росією війну ця можливість стала для декого недоступною», – зазначили в заяві.

Що треба зробити, щоб оформити лікарняний дистанційно:

  • Вагітна має зв’язатися з лікарем, який вів або веде її вагітність, і заявити про бажання сформувати МВТН;
  • Якщо контакт зі своїм лікарем був втрачений, можна звернутися до іншого. Однак у такому разі потрібно надати лікарю документ, який підтверджує вагітність і її термін. Це може бути довідка або виписка з останнього огляду вагітної в лікаря в країні її перебування;
  • За словами заступниці міністра, лікар перевірить попередні медичні записи про вагітність в електронній системі охорони здоров’я та створить МВТН, що стане підставою для автоматичного створення електронного лікарняного.

МОЗ рекомендує вагітним тримати зв’язок зі своїм лікарем. На період дії воєнного стану медичну консультацію можна отримати за допомогою технічних засобів комунікації.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.