Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя«Шансів майже немає». Жінки розповіли про українок, які намагаються зробити аборт у Польщі

Для видання The Guardian

Видання The Guardian випустило матеріал про українок, які допомагають переселенкам зробити аборт у Польщі, де діє закон із забороною на переривання вагітності.

Журналісти взяли коментар у Мирослави Марченко, яка в мирний час працювала гінекологинею в приватній клініці Києва. Одна з її пацієнток повинна була зробити аборт після того, як пренатальна діагностика показала високу ймовірність синдрому Дауна. Натомість після початку повномасштабної війни Марченко та її пацієнтка втекли в безпечне місце, перетнувши кордон із Польщею.

За словами лікарки, тоді вона зрозуміла, який вплив польські закони про аборт та обмеження, встановлені для запобігання доступу жінок до екстреної контрацепції, можуть мати на життя людей. Марченко сказала своїй пацієнтці, що їй слід залишити Польщу та поїхати до Чехії, щоб мати можливість перервати вагітність.

«Якщо жінки, які потребують таблеток для переривання вагітності, перетинають кордон, усе залежить від того, хто їх зустріне. Якщо це релігійна людина, шансів майже немає», – додала Марченко.

Наразі Марченко чекає на отримання польської медичної ліцензії та співпрацює з Federa – польською організацією захисту прав жінок, щоб запустити українськомовну гарячу лінію для жінок щодо послуг з охорони репродуктивного здоров’я. За її словами, на гарячу лінію щодня надходить близько 10 дзвінків, 10% з яких питання, як зробити аборт.

Також у матеріалі розповіли про українську захисницю репродуктивних прав Оксану Литвиненко, яка живе в Польщі 16 років і з початку війни допомагає переселенцям у пунктах прийому. За її словами, не всі українки знають про заборону абортів у Польщі, коли перетинають кордон.

«Навіть якщо хтось десь читав статтю про аборти в Польщі, багато однаково думають: «Добре, вони не роблять аборт за проханням, але якщо є вагома причина, вони це зроблять. Це складно, тому що ти не хочеш повторно травмувати цих жінок, коли вони так щасливі знову бути в безпеці. Здається, це не той момент, щоб сказати їм правду», – розповіла Литвиненко.

За даними Європейського парламентського форуму, у Польщі аборти майже повністю заборонені, а доступ до контрацепції вважається найгіршим у Європі. Багато лікарів відмовляються призначати екстрену контрацепцію або навіть ВМС (внутрішньоматкові спіралі), стверджуючи, що це буде схоже на аборт.

«Я сподіваюся лише на те, що жодна з українок, які потребують аборту, не спробує зробити це легально в Польщі. Маю надію, що вони просто продовжують рухатися на захід до Німеччини. Бо як тільки вони заявлять лікарю про вагітність, усе закінчиться», – додала Литвиненко.

Раніше ми розповідали, що українські переселенки, які пережили сексуальне насильство з боку росіян і змогли врятуватися, стикаються з перешкодами в процедурі переривання вагітності через закон про аборти. Також ми писали про польські організації, які активно допомагають жінкам отримати доступ до безпечних абортів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.