Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя«Моє серце в Україні». The Guardian випустив фотопроєкт про українських матерів

Фотограф Льюїс Хан розповів про жінок, які евакуювалися до Румунії

The Guardian опублікував серію портретів авторства відомого британського фотографа Льюїса Хана, який документує історії українських матерів і дітей на кордоні з Румунією. Фотопроєкт присвячений історіям чотирьох матерів, яким довелося евакуюватися з України. Імена героїнь змінили для їхньої безпеки.

Ірина, яка перебуває на сьомому місяці вагітності, залишили Україну разом із 10-річною донькою Ніколіною. Вона не хотіла їхати, але заради дітей усе ж вирішила залишити матір, яка була занадто хвора, щоб подорожувати, свій дім і своє життя в Україні. Після важкої подорожі родина прибула до Рахова на Західній Україні, волонтер відвіз їх до кордону. Пішки вони дісталися Румунії, де їх тепло зустріли.

Також у матеріалі розповіли про шкільну вчительку Марію і її сина Дениса. Вона ухвалила «дуже болісне» рішення залишити країну й відправилася потягом із Дніпра до Румунії. «Ми не знали, де і як будемо жити. Це була подорож у нікуди. Я ніколи не була тут і не знала, куди їду», – розповіла жінка.

У фотопроєкті взяла часть 22-річна Мілена з Івано-Франківській області, яка має однорічного сина Богдана. Вона відправилася до Румунії разом зі сином і двоюрідними братами. В Україні залишилися батьки дівчини. Вона додала, що планує повернутися додому, коли буде безпечно. «Моє серце в Україні. Боляче покидати рідний дім і країну. Важко було попрощатися з нашими чоловіками на кордоні. Ми не знали, чи побачимо їх коли-небудь знову», – ділиться Мілена.

Про свої емоції також розповіла Віра – мама трирічної Марти й Альони, якій пів року. Жінка добре жила в Україні, працювала медсестрою, але війна забрала звичне життя. Віра поділилася, що не хотіла евакуюватися і як їй було важко прощатися з батьками.

«Це роздирало мене на частини. Ти хочеш залишитися, але в тебе також є діти, яких потрібно захищати. Мама запитала мене, чи хочу я поїхати, а я відповіла: «Я не можу, я розірвана, я маю залишитися і я маю їхати». Моя мама, яка працює фельдшеркою, надає допомогу. Про виїзд не може і йтися», – розповіла Віра.

Фото: Lewis Khan/Save the Children

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.