Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяВ українців зростає бажання допомагати й дослухатися до оточення – дослідження

Також усе більше українців відчувають невизначеність щодо свого життя

Дослідницька компанія Gradus Research провела опитування й визначила, як змінилося ставлення українців до свобод і можливостей усередині країни, як порівняти з 2020 роком.

Дослідження показало, що зараз українці більш схильні до волонтерської чи благодійної діяльності. Допомога іншим стала привабливішою в очах респондентів проти результатів 2020 року. Окрім того, якщо у 2020 році лише 39% опитаних українців ставили інтереси групи / колективу вище за власні, то зараз це число зросло до 44% .

Згідно з результатами дослідження, дедалі більше українців відчувають невизначеність щодо власного життя. Більше половини всіх опитаних не можуть взяти відповідальність за те, що відбувається в їхньому житті, і вважають, що це залежить швидше від зовнішніх обставин. До того ж кількість людей, які не несуть жодної відповідальності за життя їхнього міста чи села, зросла вдвічі проти 2020 року.

93% опитаних повідомили, що прагнуть бути незалежними у власних оцінках і судженнях. Стільки ж українців зазначило, що хочуть краще розумітися на тенденціях і перспективах розвитку країни.

Через війну люди переглянули своє ставлення до фінансування армії: 66% респондентів обирають її як важливішу за освіту чи культуру. У 2020 році військова сфера отримала лише 29% голосів серед опитаних.

Також українці почали активніше висловлюватися на підтримку декомунізації й національної ідеї. Зокрема, 73% опитаних висловилися на підтримку повного переходу навчання українською мовою в школах і ЗВО, хоча позаминулого року таких було 67%. Противників декомунізації зараз лише 11% респондентів проти 28% у 2020 році.

Текст: Олеся Василюк

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.