Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя#sitlikeagirl: флешмоб на підтримку Олени Зеленської

#sitlikeagirl: флешмоб на підтримку Олени Зеленської — Життя на Wonderzine

Після реакції на фотосесію в журналі Vogue

Декілька днів тому американський Vogue представив обкладинку нового номера з Оленою Зеленською. Перша леді дала велике інтерв’ю, а для матеріалу її сфотографувала Енні Лейбовіц.

Фото на обкладинці журналу викликало чимало негативних коментарів про позу Олени Зеленської і її «нежіночність». У відповідь на цю ситуацію українська культурологиня Зоя Звиняцьківська запропонувала флешмоб #sitlikeagirl. Свій допис вона підсумувала закликом: «Давайте покажемо, урешті-решт, як треба ото порядній жінці сидіти на сходах».

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

У фейсбуці хештег #sitlikeagirl використали понад тисяча людей. Серед тих, хто підтримав флешмоб, є відомі українські медійники, активісти, культурні діячі.

«В українському суспільстві стереотипи про роль жінки нікуди не пішли, навпаки, вони лише зараз почали проявлятися на повну силу. Не так сіла, не так одягнена, поганий макіяж і зачіска, утомлена», – наголосила засновниця ініціативи «Марш Жінок» Олена Шевченко. Вона також долучилася до флешмобу та висловилася про те, що справжня краса жінки – це «бути собою зараз, у цьому моменті».

Засновник руху UAnimals Олександр Тодорчук також не оминув флешмоб увагою й опублікував фото з донькою: «Нехай дівчатка сидять, як хочуть. Мріють і роблять, що хочуть. Без «ти ж дівчинка / жінка / бабуся»».

PR-менеджерка гурту Pianoboy Ольга Шурова сказала, що сварки довкола зображення на обкладинці – «голосний дзвіночок того, що наше суспільство не готове дорослішати». Директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта зазначила, що «фотографії Олени Зеленської авторства Енні Лейбовіц чудові» та «дуже корисні для перемоги».

Креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська, навпаки, побачила позитивний бік ситуації: «Українці масово дізналися, що фотографія може бути мистецтвом. Я про зірку сучасної фотографії».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.