Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЗа 50 років. «Оскар» вибачився перед акторкою за «невиправдані образи» після промови

Тоді Сачін Літтлфезер виступила за репрезентативність корінних американців

Американська академія кіномистецтва вибачилася перед акторкою й активісткою Марі Круз, відомою як Сачін Літтлфезер, яку освистали зі сцени на премії «Оскар» майже 50 років тому.

Активістка виступила з промовою на церемонії 1973 року, щоб відмовитися від «Оскара», який отримав Марлон Брандо за фільм «Хрещений батько». Брандо відмовився від нагороди за найкращу чоловічу роль через некоректну репрезентативність корінних американців в американській кіноіндустрії.

Тоді акторка вийшла на сцену й сказала, що Брандо написав «довгу промову» і що він «не може прийняти цю дуже щедру нагороду». «І причинами цього є ставлення до американських індіанців сьогодні з боку кіноіндустрії й на телебаченні», – заявила Літтлфезер.

Глядачі освистали акторку, а після церемонії вона зазнала цькування. Одразу після виступу їй довелося покинути сцену з двома охоронцями. У ЗМІ писали, що Літтлфезер насправді не була корінною американкою, а погодилася на промову, щоб стати більш популярною. Деякі поширювали чутки, що вона зустрічалася Брандо. Акторка заперечувала всі ці заяви.

За словами організаторів, промова Літтлфезер стала першою політичною заявою на телевізійній церемонії, що поклало початок руху, який триває донині. Колишній президент академії Девід Рубін заявив, що акторка зазнала «невиправданих образ». Він додав, що її промова «продовжує нагадувати нам про необхідність поваги й важливість людської гідності».

У вересні в Музеї кіноакадемії відбудеться захід, на якому Літтлфезер розповість про свою промову й майбутнє представлення корінних американців у кіно.

Фото: Wikimedia

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.