Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЦе історії людей, чиї права порушували

Це історії людей, чиї права порушували — Життя на Wonderzine

Про сексизм, ейджизм і гомофобію

10 грудня – День прав людини. Саме в цей день Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини. Вона проголошує, що всі люди народжуються вільними й рівними у своїй гідності та правах. На жаль, деякі права, проголошені цим документом, досі порушуються. Ми нагадуємо про необхідність їхнього дотримання через історії людей.

«Ми мріяли про розпис у Дарницькому РАГСі». Лесбійські пари про своє весілля за кордоном

Хоч в Україні створили перший партнерський договір для ЛГБТ-пар, одностатеві шлюби все ще недозволені. Попри це, гомосексуальні пари докладають багато зусиль, щоб офіційно укласти шлюб за кордоном і відсвяткувати весілля.

Ми поговорили з дівчатами, які одружилися за кордоном, і запитали, чому їм було важливо офіційно оформити свої стосунки.

Читати

Скільки вам років? Жінки про те, як вік заважає знайти роботу та професійно розвиватися

За дослідженням ООН, дискримінація за віком є однією з найбільш поширених в Україні. Найбільше утисків зазнають люди віком понад 55 років (45,9%), однак понад 30% людей віком від 18 до 54 років теж зазнають її. Часто це стосується роботи та професійного розвитку. «Таке відчуття, що ти весь час або занадто молода, або занадто стара», – розповідає героїня цього матеріалу Оксана.

Ми поговорили з жінками від 23 до 63 років про те, як стереотипи про вік упливають на працевлаштування. Їхні історії показують: після 45 років важко знайти роботу, а у 20-річному віці до професійного розвитку та амбіцій можуть не ставитися серйозно.

Читати

«Бути поруч». Лесбійські пари про власний досвід материнства

Окрім того, що ЛГБТ-пари не можуть офіційно зареєструвати шлюб в Україні, вони стикаються з нерозумінням і стигматизацією, виховуючи дітей разом. Гомосексуальним парам доводиться докладати багато зусиль, щоби максимально убезпечити свою сім’ю від токсичного середовища. «Ми особливо не світились у школі, не хотіли, щоб у дітей були якісь проблеми», – розповідає одна з героїнь матеріалу.

Ми запитали в жінок, які виховують дітей у лесбійських парах, про труднощі й хороші моменти їхнього життя.

Читати

«Сказали підписати контракт, що я не матиму дітей протягом двох років». Жінки про те, як їх запитували про декрет на співбесіді

Жінки піддаються дискримінації на роботі, зокрема через те, що можуть піти в декрет. Приблизно один із трьох роботодавців відмовить жінці в роботі під час співбесіди, оскільки вона «може скоро мати сім’ю та дітей». Це впливає також на нерівність в оплаті праці: середня зарплата жінок в Україні на 22% менша, ніж у чоловіків.

Ми зібрали історії дівчат, яких питали на співбесіді, чи планують вони дітей і запитали кар’єрну консультантку, що робити в такому разі.

Читати

«Вимоги до кандидатів: хлопець». Жінки про те, як їм відмовляли в роботі на користь чоловіків

За українським законодавством, вказувати в оголошеннях про вакансії обмеження щодо статі кандидата, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам – заборонено. Проте випадки, коли роботодавці так роблять, досі трапляються.

Ми зібрали історії про те, як жінкам казали, що на певну вакансію підходить саме чоловік через сексистські уявлення про те, що «у дівчат одні емоції» або «захочуть стосунків і підуть у декрет».

Читати

«Заліз до мене на полицю та сказав, щоб я не рипалася». Жінки про домагання й агресію в поїздах

31 липня Анастасія Лугова їхала в потязі «Маріуполь – Київ», де в її купе із сином увірвався чоловік Віталій Рудзько, який побив її та намагався зґвалтувати. За словами Анастасії, провідники потяга не хотіли викликати поліцію. Історії про домагання до жінок у потязі не поодинокі, на жаль. Через це жінки часто не відчувають себе в безпеці, коли подорожують у такий спосіб.Ми зібрали історії дівчат про те, як до них чіплялися й домагалися в потязі.

Читати

Зараз усе по-справжньому. Історії жінок, що живуть із ВІЛ-позитивним статусом

Попри те, що про ВІЛ сьогодні достатньо інформації й вона є у відкритому доступі, у суспільстві досі існує багато стигм і стереотипів, які заважають людям із ВІЛ-позитивним статусом жити повноцінним життям.

Деякі взагалі вважають, що жінкам із ВІЛ не можна народжувати, або пропонують відправляти дітей із ВІЛ у спеціалізований дитячий садок. Деякі готові дозволити своїй дитині спілкуватися з ВІЛ-позитивною людиною, але тільки під наглядом.

Ми поговорили з дівчатами з ВІЛ-позитивним статусом про те, як змінилося їхнє життя, та як узагалі в нашому суспільстві жити з ВІЛ.

Читати

обкладинка:

Андрій Баштовий для the village Україна 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.