Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЛюди виявляють знижену емпатію до сексуалізованих жінок – дослідження

На основі теорії загального уявлення про емпатію

Журнал Cognition and Emotion провів дослідження, яке показало, що люди менше співчувають жінкам, яких сприймають як сексуальні об’єкти, аніж несексуалізованим жінкам.

В основі дослідження лежала теорія загального уявлення про емпатію. Вона передбачає, що люди можуть відчувати емоції інших, ніби вони самі їх переживають.

Учені розділили 170 чоловіків і жінок на три різні групи. Експеримент складався з двох етапів. Під час першого на екрані комп’ютера учасникам показували зображення приємних предметів (наприклад, пір’я), нейтральних предметів (наприклад, гілок) або неприємних предметів (наприклад, павука). Водночас учасникам давали в ліву руку схожі предмети. Потім вони мали оцінити, наскільки приємний або неприємний був дотик.

Після цього учасникам показували ті ж зображення на екрані, але цього разу ці предмети давали жінці, яка була одягнена більш розкуто, жінці, яка не була одягнена у відвертий одяг, а також манекену жінки. Учасників просили оцінити відчуття жінок і манекена, коли їм давали торкатися цих предметів.

Другий експеримент досліджував контекст соціального болю. Під час випробування учасники грали з м’ячем. Емоційні оцінки учасників експерименту під час гри були більш схожими на оцінки емоцій учасниць, які не були сексуалізовані.

Автори відзначають, що жодне з досліджень не показало гендерної різниці в реакціях емпатії на сексуалізованих і несексуалізованих жінок.

«Ми можемо припустити, що знижена емпатичність чоловіка до сексуалізованих жінок може бути зумовлена ​​посиленням сексуального потягу й уваги на зовнішній вигляд жінки, що перешкоджає прирівнюванню емоцій. З іншого боку, зменшення емпатійної реакції учасниць на сексуалізованих жінок можна пояснити їхнім бажанням не бути схожими на них», – пояснили розбробники.

Висновки дослідження висвітлили проблему сексуального домагання щодо жінок, виявляючи, що чоловіки та жінки демонструють знижену емпатію до сексуалізованих жінок. У майбутньому вчені прагнуть дослідити, як така реакція впливає на поведінку людей.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.