Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: чому пліткувати корисно?

І навіщо ми це робимо

Пліткування вважають негативною рисою й асоціюють із неввічливою поведінкою. Однак дослідники з Дартмутського коледжу зазначають, що близько 14% наших щоденних розмов потрапляють у категорію «плітки». Чому ж люди це роблять?

Результати експерименту показали, що за допомогою обміну інформацією та чутками люди налагоджували стосунки. Це передбачає довіру та сприяє соціальному зв’язку, який зміцнюється в подальшому спілкуванні.

Учасники дослідження грали в гру та говорили між собою. На фінальне запитання, із ким вони хочуть зіграти ще раз, вони називали людей, із якими мали відкритий діалог.

Тому вчені пропонують не зважати на упередження стосовно пліток, а подивитися на них як на засіб встановлення зв’язку та створення «спільної реальності».

Наприклад, на роботі «здорові» плітки можуть посприяти підвищенню продуктивності. Під час гри дослідники помічали, що спілкування між учасниками позитивно впливає на виконання спільних завдань.

Звісно, важливо пліткувати з емпатією та вести розмови про цікаві подробиці життя – не лише скандальні. Загалом таке спілкування може бути більшим, аніж просто обмін чутками. Наприклад, стати діалогом з другом, якого давно не бачив через локдаун.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.