Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяНарцисизм впливає на прояви агресії та насильства в людини – дослідження

Щоб мати вплив, він не обов’язково має бути патологічний

Комплексний аналіз 437 досліджень з усього світу показав, що нарцисизм є важливим фактором ризику проявів агресії та насильства. Результати були подібними незалежно від статі, віку чи країни проживання людей.

Щоб мати вплив, нарцисизм не обов’язково має бути на патологічному рівні. Результати показали, що навіть коли нарцисизм знаходився в межах норми, його невелике підвищення пов’язували з агресією.

Дослідники об’єднали та проаналізували дані 437 незалежних досліджень із загальною кількістю 123 тисячі учасників.

У дослідженні вказали, що нарцисизм характеризується підвищеним почуттям власної значущості. Він також має дві периферійні складові – грандіозність (ті, що мають високу самооцінку) і вразливість (ті, що мають низьку самооцінку). Дослідження показало, що всі ці компоненти пов’язані з агресією.

Дослідники аналізували різні форми агресії, включаючи насилля, словесні образи, знущання, агресію в бік слабших. Окрім цього, результати показали, що нарцисизм пов’язаний з інтернет-залякуванням, а також знущаннями в режимі офлайн.

Люди з високим рівнем самозакоханості частіше за інших виявляли агресивність незалежно від того, провокували їх чи ні. Але ризик агресії був значно вищий, коли вони почувалися спровокованими, тобто, коли їх ігнорували, не поважали або ображали.

Дослідники виявили, що зв’язок між нарцисизмом і насильством був майже настільки ж сильним, як і його зв'язок із менш серйозними формами агресії. У дослідженні насильство визначали як агресію, призначену заподіяти фізичну шкоду, як-то: травма чи смерть. Ці результати збігаються з дослідженнями, які припускають, що нарцисизм може бути фактором ризику для надзвичайно насильницьких дій, наприклад масових вбивств.

Водночас дослідники наголошують, що неправильно думати, що результат стосується тільки самозакоханих людей. Майже в кожного є певний ступінь нарцисизму, однак лише меншість має достатньо високий рівень цієї риси, щоб називати її патологічною.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.