Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя(Не)безпечний метч. Що треба знати про знайомства в Tinder

(Не)безпечний метч. Що треба знати про знайомства в Tinder — Життя на Wonderzine

Щоб не нашкодити собі

Для того, щоб познайомитися з людиною в наш час, достатньо свайпу праворуч й однієї домовленості про зустріч. Додатки для знайомств допомагають полегшити пошуки потенційного партнера чи партнерки: наприклад, Tinder запускає функцію перевірки сумісності.

Однак проблеми сталкінгу та насильства досі залишаються актуальними. Tinder уже виявляє образливі повідомлення й запитує: «Вас це турбує?». Серед майбутніх доступних можливостей функція для протидії харасменту та платний пошук аб’юзера за номером телефону.

Ми поговорили з експертками та створили інструкцію з порадами про те, як спілкуватися в застосунках для знайомств, аби зберегти особисті кордони та сходити на безпечне побачення. Пояснюємо, що може стати маркером потенційної загрози та чому важливо довіряти своїй інтуїції.

А також запитуємо дівчат, на що звертають увагу під час вибору людини в Tinder та яких правил дотримуються на зустрічі. Деякі героїні попросили не вказувати їхні прізвища.

*У тексті ми наводимо як приклад додаток для знайомств Tinder, хоча ці правила можуть використовуватися і для інших соцмереж.

Текст: Катерина Янченко

Редакторка: Софія Пилипюк

Ілюстрації: Ouch

Дарина Мізіна

співавторка подкасту про секс і стосунки для підлітків «11-А», активістка Amnesty International в Україні


Етап 1

Реєстрація в Tinder

Визначте мету. Моя найперша й основна порада щодо дейтингу через Tinder – визначитися, чого ви хочете від знайомств там. Тому що, як на мене, саме від вашої основної мети й залежатимуть фото й інформація акаунту, манера спілкування з метчами й готовність бачитися з ними.

Утім, надто концентруватися на своїй меті, розписувати плани дій і чіткі правила теж не варто. Дайте Tinder шанс. Він може стати чудовим місцем як для пошуку сексуальних партнерів(-ок) і сексу на одну ніч, так і для тривалих стосунків і навіть роботи (я серйозно, багато моїх знайомих так знайшли нові робочі проєкти).

Оформіть акаунт. Насамперед раджу ставити ваші справжні фото з різних ракурсів. Будьмо щирими: більшість із нас у першу чергу звертає увагу на зовнішність і вже потім гортає вліво або вправо. Тому 3–4 ваші світлини дадуть змогу показати себе з різних і найкращих боків.

Щодо тексту в профілі є суперечності. Одні вважають, що в ньому немає сенсу, бо всі вибирають за фото, інші ж принципово не свайпають управо акаунти без інформації. На мою ж думку й із мого досвіду, опис у профілі може значно більше сказати про людину, ніж її підбірка світлин. Наприклад, для мене принципово важливо, щоб у нас із моїм метчем збігалися цінності щодо поваги до прав жінок, ЛГБТІ-спільноти й окремих питань української політики. Тому завдяки читанню описів я можу не витрачати час на людей, з якими в мене різні цінності та погляди.

Загалом я би радила написати в акаунті кілька слів про інтереси (це допоможе знайти людину, із якою проведете дозвілля цікаво), побажання щодо цілей знайомства в додатку й, можливо, якесь запитання чи фразу, що дозволить метчам зав’язати розмову.

Окремо також хочу наголосити на питаннях безпеки та приватності. Можливо, із якихось причини ви не хочете чи не можете ділитися детальною інформацією про себе в Tinder. Тоді, певна річ, можна уникнути великої кількості фото й окремих фактів.

Зокрема, йдеться про світлини або опис, які можуть виказати ваші місце роботи чи проживання, близьких людей, місця, які часто відвідуєте, ніки в соціальних мережах, номер телефону тощо. Ніколи не знаєш, хто зустрічається тобі в онлайні, деякі з цих людей можуть виявитися сталкерами чи просто не надто приємними співрозмовниками(-цями).

Етап 2

Шукаємо знайомства

Варто звертати увагу на те, що для вас важливо. Якщо прагнете знайти партнера(-ку) для тривалих ексклюзивних стосунків, то, певна річ, варто оминати тих, хто «не шукає нічого серйозного». Якщо ж ви у відкритих поліаморних стосунках, важливо попередити про це людину та спробувати пошукати ту, якій ця тема близька.

Я також звертаю увагу на обставини на світлинах. У мене, наприклад, викликають тривогу люди зі зброєю. Відповідно, звертаю увагу на татуювання (можуть свідчити про певну ідеологію) й інформацію в описі. Я також не люблю зверхності та сексизму в описах. Мені здається, що коли людина пише речі на кшталт: «Меркантильні баби, гортайте вліво», з нею навряд вийде розраховувати на повагу. Тому раджу звертати увагу й на таке. А ще довіряйте власній інтуїції. Якщо профіль викликає відчуття небезпеки чи сумніви в адекватності або справжності, гортайте ліворуч.

Етап 3

Переписка

Одна з головних переваг знайомств у соцмережах – той факт, що ти володієш ситуацією й можеш скасувати пару з людиною або ж просто не відповідати тієї ж секунди. Це дозволяє оберігати особисті кордони й дає більше часу, щоб зважити, чи підходить тобі людина. І хоча багато людей не люблять довгі переписки, моя порада все ж поспілкуватися кілька днів перед тим, як зустрічатися в офлайні.

Серед червоних прапорців, на які варто звернути увагу:

  • маніпулятивні повідомлення («У Tinder сидять заради сексу, чого ти вдаєш незайманку?»)
  • непрошена критика вашого зовнішнього вигляду чи опису акаунту
  • вимоги відповідати тієї ж секунди
  • пропозиції одружитися тут і зараз
  • скарги на те, що всі чоловіки чи всі жінки намагаються завдати людині шкоди, витягнути в неї гроші тощо
  • наполегливі спроби виманити у вас інформацію, якою не хочете ділитися (номер телефону, місце роботи, світлини тощо)
  • банальні грубість, зверхність і неповага до ваших кордонів

Етап 4

Побачення

Побачення з тими, кого зустріли в інтернеті, штука не нова, тому правила безпеки тут доволі базові:

  • продивитися соціальні мережі людини (без сталкінгу, але так, аби дізнатися трохи більше)
  • домовитися про зустріч у добре знайомому місці
  • надіслати подрузі чи другу фото людини та деталі зустрічі
  • поділитися маячком зі своїм розташуванням із близькою людиною, яка, за потреби, буде готова швидко приїхати до вас.

Серед червоних прапорців, на які варто звернути увагу:

  • наполегливе запрошення до себе додому вже на першій зустрічі
  • претензії, що вам би лише розвести людину на гроші, тому не хочете просто прогулятися
  • зневага й навіть агресія після згадки, що ви турбуєтеся про свої безпеку й комфорт.

Катя Мячіна

засновниця проєкту сексуальної освіти «Вперше»


Побачення краще призначати в публічних місцях, аби ви не залишилися з людиною, з якою вам некомфортно, на самоті. Якщо щось станеться чи ви помітите підозрілі вислови та рухи, то завжди можете попросити когось про допомогу або піти.

Іти з побачення, якщо вам не подобається людина, нормально. Навіть коли це сталося на перших хвилинах зустрічі й ви відразу зрозуміли, що вам не хочеться ні продовжувати спілкування, ні будувати будь-які стосунки. Це треба робити, адже навіщо гаяти свій час на те, що вам не цікаво? Його можна витратити на приємні та корисні справи. Краще поїхати додому дивитися фільм, а не сидіти на жахливому побаченні й витрачати свій ресурс.

Якщо зустріч вас не наповнює, якщо вона неприємна й не збуджує, так само як і людина, з якою ви зустрілися, варто йти. Сказати напряму: «Я зрозуміла, що ти мені не дуже цікавий чи цікава. Давай розійдемося?». Варто бути ввічливим і не різким, не ображайте людину, адже вона не винна, що вам не подобається. Це ж правило працює і в переписці.

Якщо ви відчуваєте, що вами маніпулюють і примушують щось робити, так воно і є. Не ставте під сумнів відчуття своєї інтуїції. Адже тіло та внутрішній голос знають набагато більше про те, що для вас комфортно, ніж голова.

Лєра Пустовіт

19 років

Мій основний принцип у виборі людини для тіндер-дейту – це довіра своїй інтуїції та першому враженню. Якщо я ще в діалозі відчуваю себе хоча би трохи дискомфортно, краще не домовлятись про зустріч наочно.

Також перед зустріччю мені важливо бачити соцмережі хлопця. Через них я можу дізнатися, як він себе подає, які має інтереси, а ще – чи є в нас спільні знайомі. Більшість хлопців, з якими я йшла на тіндер-дейт, знав хтось із моїх знайомих, і так я почувалася спокійніше. Також спокою додає вибір людного місця для зустрічі. Ми можемо зустрітись біля метро й піти в заклад, у якому я буваю часто, раптом що – можу звернутись до співробітників і чітко знатиму, як доїхати додому.

Також ніколи не сідаю в машину на першому дейті, не люблю, коли відразу під час знайомства тягнуться обійняти чи пропонують поїхати в якесь «моє місце, яке тобі сподобається». Мені важлива повага до моїх кордонів і мого відчуття безпеки на першій зустрічі.

Якихось трешових історій в мене не було, я дуже прискіпливо обираю людей для зустрічі та не погоджуюсь на різні авантюри та пропозиції, які хоча б мінімально можуть ставити під сумнів мою безпеку, а коли хоча б трохи хвилююся, то можу кинути мамі чи подружкам геолокацію й інформацію про хлопця, з яким іду на дейт.

Настя

18 років

Для мене важливо, щоб хлопець був один на фото й не затуляв обличчя руками. Якщо відбувся «метч», тільки потім я читаю опис профілю й ухвалюю рішення, чи хочу почати спілкування. Я довіряю своєму внутрішньому голосу. Тому якщо в день зустрічі в мене починають з’являтися думки: «А може, краще не треба» чи щось подібне, то я не боюся прямо написати, що нам доведеться скасувати зустріч.

Завжди зустрічаюся біля метро та ближче до свого дому. Найчастіше я пропоную, куди йти, щоб точно знати, що буду в безпеці. Перші зустрічі зазвичай тривають до півтори години й поки на вулиці світло. Одразу кажу, що хлопець може піти, якщо йому нецікаво чи через якісь інші причини, як і я.

Також надсилаю геолокацію друзям, якщо все-таки поїхала далеко від дому. Якщо вказаний Instagram, то переглядаю профіль і дивлюся, чи є в нас спільні знайомі.

Євгенія

19 років

У мене доволі специфічні критерії відбору в Tinder, тому що я маю яскраво виражену національно-патріотичну позицію, про що зазначила. За цим критерієм у мене відсіюються всі, хто мені не подобається й не поділяє мою думку.

Я, коли свайпаю людей управо, звертаю увагу на опис. Якщо людина написала якийсь вульгарний жарт, то це мінус. Коли ж там ідеться про хобі, які збігаються з моїми, та ще й українською мовою, тоді може бути «метч». Наступний критерій – я дивлюся на фото, важливо, щоб людина була приємна мені, навіть якщо це прогулянка на годину.

Tinder зробив галочку верифікації. І якщо вона стоїть, то це значить, що людина підтвердила свою особу паспортом або іншими документами. Та взагалі перевірити на безпеку можна й під час листування. Якщо людина не пише дивні натяки й не схиляє до інтиму, то вже за годину спілкування буде зрозуміло, чи цікаво з нею.

На переписку перед зустріччю зазвичай іде від двох днів до тижня. Відповідно, місце – це не ліс, не озеро, не Пуща-Водиця й не о першій годині ночі. Це мають бути людні місця та центр.

Я ніколи не відчувала небезпеки під час тіндер-дейту. По-перше, я тримаю дистанцію, яку зменшую, коли розумію, що між нами є іскра. [посміхається] А на пропозиції піти кудись усамітнитися завжди відмовляю.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.