Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: як зайва година сну впливає на ментальне здоров’я?

Перемога «жайворонків»

Навіть незначні зміни в розпорядку дня можуть впливати на наше ментальне здоров’я, з’ясували дослідники з Колодарського університету в Боулдері й Інституту Бродів у МІТ та Гарварді.

Учені провели експеримент і спробували визначити, чи впливає схильність людей лягати спати в конкретний час на ризик розвитку депресії.

Дослідники оцінили генетичні дані 850 тисяч осіб. 85 тисяч людей носили трекери сну протягом 7 днів, а 250 тисяч заповнили анкети щодо сну. Близько третини опитаних ідентифікували себе як «жайворонків», 9% були «совами», а решта віднесли себе до змішаного типу.

Маючи в розпорядженні ці дані, дослідники звернулися до іншої вибірки, яка включала генетичну інформацію, медичні записи й рецепти, а також результати опитування щодо діагнозів великого депресивного розладу.

Учені поставили собі запитання: чи справді ті, хто більш схильні до ранніх підйомів, мають меншу схильність до депресивних розладів? Відповідь була ствердна: підйом усього на 1 годину раніше, ніж зазвичай, може зменшити ризик серйозної депресії в людини на 23%.

На думку вчених, причина полягає в більшій кількості денного світла, яке призводить до низки гормональних змін, сприятливих для гарного настрою. Дослідники також припускають, що «сови» можуть відчувати постійне пригнічення через те, що їхній звичний графік відрізняється від усталеного в суспільстві. 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.