Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяСамооцінка людини падає за рік до розлучення, проте стабілізується з часом – дослідження

Однак упевненість не повертається до попередніх показників

Самооцінка людини падає за рік до розлучення, проте стабілізується з часом. Про це свідчать результати дослідження, яке опублікували в журналі Journal of Personality.

Під час експерименту дослідники прагнули врахувати, що відбувається з людиною до, у процесі та після розлучення, зокрема зафіксувати зміни її самооцінки в кожний із цих періодів.

Дослідження провели серед жителів Нідерландів. У ньому взяли участь 291 людина, які розійшлися за період експерименту. Учені аналізували щомісячні демографічні анкети та річні показники самооцінки. Вони відзначали місяці, коли статус кожного учасника перейшов з одруженого до розлученого, а також час, який передував розставанню та як людина почувалася після цього.

Дослідники виявили, що самооцінка, як правило, знижувалася перед розлученням, а потім стабілізувалася з роками після. Однак вона не поверталася до початкового рівня. Також учені виявили, що люди, які були релігійні, зазнавали більших матеріальних труднощів або низько оцінили свою добросовісність, показували нижчі показники самооцінки напередодні розлучення.

Незважаючи на загальну закономірність, дослідники відзначили певні відмінності: не всі відчували зміни в самооцінці через розлучення. Це пояснили різною реакцією людей на важкі життєві моменти.

Автори дослідження зазначили: результати показали, як розлучення може «звільнити подружжя від стійких стресових ситуацій нещасного шлюбу та протидіяти процесам зменшення самооцінки».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.