Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: як фінансовий успіх впливає на задоволення стосунками

Переживання щодо грошей впливає на кількість сварок у парі

Люди, чия самооцінка змінюється залежно від того, скільки в них грошей, як правило, повідомляють про меншу задоволеність у своїх романтичних стосунках. Дослідження опублікували в Журналі соціальних та особистих взаємин.

У першому експерименті пари мали відповісти, як часто вони сперечаються зі своїм партнером щодо бюджету, наскільки вони задоволені своїми стосунками та чи стикалися з фінансовими труднощами протягом останніх шести місяців. Учені виявили, що респонденти, чия самооцінка була більше пов’язана з їхніми фінансами, повідомляли про часті сварки з партнерами та меншу задоволеність у своїх стосунках. Опитування також показало, що респонденти відчували меншу підтримку в ті тижні, коли партнери більше фокусувалися на своїх фінансах.

«Річ не в тім, що бажання мати гроші та/або фінансовий успіх – це погано. Але коли людина розглядає фінансовий успіх як те, що робить її хорошою або важливою, це впливає на вразливість. Наприклад, відчуття тиску може погіршити особисті стосунки», – поділилася авторка дослідження Дебора Вард.

В останньому експерименті учасникам запропонували прочитати дві статті: одна розповідала про переваги фінансового успіху, інша доводила, чому такі досягнення не впливають на якість життя. Учасники, які прочитали першу статтю, повідомили про більшу фінансово орієнтовну самооцінку та вибирали більш жорстокі варіанти дій у гіпотетичних сценаріях сварок щодо бюджету з партнерами.

За результатами дослідження, ступінь залежності самооцінки людини від її фінансового успіху однозначно впливає на кількість конфліктів із партнерами через бюджет незалежно від доходів чи фінансового стресу.

«Замість того, щоб змінювати те, у чому ми бачимо свою власну цінність, слід зосередитися на чомусь, що стосується не тільки нас самих, а пов’язує нас з іншими людьми та дозволяє нам робити внесок у суспільство загалом. Інакше кажучи, ми повинні вміти відокремити свої дії від мети, щоб поліпшити почуття власної гідності або самооцінки», – порадила Вард.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.