Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЧоловікам старіти комфортніше, ніж жінкам – дослідження

Це обумовлено гендерними ролями

Нове дослідження, опубліковане в The Lancet, показало, що чоловіки мають більш комфортні умови для старіння, ніж жінки. Це обумовлено гендерними ролями та нормами.

Автори дослідження створили «Індекс старіння» (Aging Index), який оцінював комфортність старіння за п’ятьма критеріями: здоров’я, продуктивність і залученість, рівноправ’я, інтегрованість та безпека. Усього проаналізували 18 країн.

Найвищий загальний індекс отримали країни Північної Європи, Нідерланди та Японія, найнижчий – країни Південної та Східної Європи. У кожній з країн виявили, що чоловіки мають більш комфортні умови для старіння: вони фінансово захищені та менш ізольовані від суспільства.

Хоча жінки й живуть довше, це не надає їм привілеїв. Радше, навпаки, вони довше живуть без партнера, що призводить до самотності та впливає на психічне здоров’я. Жінки також частіше хворіють у похилому віці, що означає додаткові витрати на медицину. Соціальна ізоляція та хворобливість погіршують їхній рівень задоволення життям.

Чоловіки рідше страждають від бідності в похилому віці. Вони мають кращий доступ до ринку праці, отримують вищу зарплату й пенсію. Жінки ж заробляють менше протягом усього життя, зокрема, тому, що роблять великі перерви в кар’єрі через декретні відпустки.

Дослідження вказує на особливості старіння чоловіків і жінок, які варто враховувати під час розроблення державних програм. Автори дослідження наголошують на необхідності створити рівні можливості для роботи, зарплат і пенсій. Також вважають, що треба виділяти більше фінансів на охорону здоров’я жінок і забезпечення їх залученості в соціум.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.