Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяСексистська реклама послаблює бажання придбати продукт – дослідження

Глядач відчуває «відразу» й «сором»

Чоловіки та жінки однаково негативно ставляться до сексистської реклами, яка також не впливає на запам’ятовування продукта. Про це результати Всеукраїнського опитування Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні

У межах дослідження автори провели інтерв’ю, всеукраїнське онлайн-опитування, а також експеримент із вивчення та запам’ятовування сексистської реклами.

За результатами експериментів було виявлено, що, хоча гендерні стереотипи виявлені в майже 50% опитаних, 70% жінок і 57% чоловіків відверто негативно ставляться до нав’язування стереотипів у рекламі. Найчастіше зразки дискримінаційної реклами учасники описували як «дурну», «вульгарну» та «таку, що принижує людську гідність». 32% респондентів повідомили, що готові скаржитися на сексизм.

Окрім цього, сексистська реклама відволікає увагу від продукта. Назва торгової марки запам’ятовується втричі краще під час перегляду недискримінаційної реклами, аніж дискримінаційної. І хоча саме серед чоловіків рівень згадування елементів із «сексуальним» підтекстом вищий, вони значно гірше за жінок запам’ятовують назву торгової марки.

Дослідники виявили, що споживачі реклами толерантно ставляться до «неагресивної» об’єктивації людей протилежної статі та відверто негативно до об’єктивації осіб своєї статі. Тобто жінкам не подобаються зображення напівоголених жінок, а чоловіки гостро негативно реагують на оголене чоловіче тіло.

«Загальний емоційний фон під час перегляду сексистської реклами можна визначити чотирма іменниками: «відраза», «роздратування», «сором» та «обурення». Крім того, респонденти та респонденти зазначили, що реклама з сексистським контентом, послаблює бажання купити рекламований товар», – пишуть у звіті.

Натомість глядачам подобається реклама із сюжетом самовдосконалення, екстримом, а також сюжети з домашніми улюбленцями й ті, що пропагують родинні цінності.

Раніше ми розповідали, як реагувати на сексистську рекламу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.