Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяШопінг доводить до відчаю. Чи доступні мода та стиль жінкам плюс-сайз?

Шопінг доводить до відчаю. Чи доступні мода та стиль жінкам плюс-сайз? — Життя на Wonderzine

Усі жінки заслуговують на стильний, якісний, комфортний і доступний одяг

Приблизно 68% жінок належать до категорії «плюс-сайз», тобто мають розмір більше за L. Можна дискутувати щодо доречності самого терміна «плюс-сайз», утім модна індустрія досі мало опікується потребами людей з такими розмірами. Наприклад, у 2020 році лише 12% надходжень у масмаркет були великих розмірів, а частка плюс-сайз моделей склала всього 4,2% на весняному тижні моди 2021 в Нью-Йорку.

Як результат, знайти одяг таких розмірів важко, а шопінг може стати принизливим. Одна з авторок видання The Quint розповідає, що найгірші секунди в її житті – це коли вона чекає від консультантів відповіді на питання, чи є її розмір: «Деякі сумно мені всміхаються, інші осудливо дивляться; деякі нахабно оцінюють моє тіло, щоб вирішити, скільки «іксів» стоятиме перед L». Їй здається, що виробники наче карають її за те, що вона не скинула декілька кілограмів.

Розбираємося в тому, чи представлений одяг великих розмірів у магазинах і як уявлення про худу людину як стандарт краси впливає на стиль плюс-сайз жінок.

Знайти розмір більше L складно

Анна Смірнова, плюс-сайз модель та учасниця шоу «Модель XL», зіткнулася з проблемою підбору одягу великих розмірів ще в підлітковому віці: було складно знайти шкільну форму, а одяг великих розмірів, якщо і був, то не модний і тісний. Тільки у 26 вона нарешті склала повністю комфортний гардероб, тому що масмаркети та відомі бренди почали розширювати розмірну сітку. Та перешкод досі вистачає. «Я можу зайти в Zara, і мені, наприклад, подобається пальто, але мого розміру немає. Тоді я фотографую, шукаю в інтернеті їхні склади за кордоном, замовляю доставку або через перекупника. Це дратує найбільше, що в українські магазини не завозять великі розміри, хоча вони представлені в мережі», – розповідає модель.

Cтилістка Анна Пономаренко також бачить цю проблему, коли допомагає підібрати одяг жінкам із розміром більше L: «Якщо ми говоримо про трендові речі, то знайти їх не просто складно, а іноді й неможливо. Виробники просто не роблять речі таких розмірів. Найважче знайти базові речі, джинси та стильний верхній одяг». Виробники так роблять, тому що для плюс-сайз розмірів потрібно змінювати викрійку, у якій врахувати розмір грудей і стегон, щоб річ добре сиділа. «Про потреби високих дівчат також забувають, – продовжує стилістка. – Якщо одяг і підходить по розміру в грудях та стегнах, то виявляється закоротким і здається замалим».

Якщо ми говоримо про трендові речі, то знайти їх не просто складно, а іноді й неможливо

Знайти взуття й аксесуари – ще одне нелегке завдання. Жінки плюс-сайз зазвичай мають широку ногу та литки, що ігнорують виробники. Розмірної інклюзії у сфері ювелірних виробів майже не існує. Це стосується розмірів каблучок і ланцюжків: наприклад, деякі жінки можуть надягнути стандартні каблучки лише на мізинець, а підвіски роблять закороткими. Бренди також не зважають на те, що сумка одного розміру не підходить усім. Якщо йдеться про сумку через плече, то ремінці можуть передавлювати, потрібні довші й ширші.

Часто одяг плюс-сайз не актуальний і не якісний

Якщо ви все ж знайдете речі великого розміру, це незавжди означає, що вони будуть модними та якісними. «Бренди, які спеціалізуються на речах плюс-сайз, часто роблять речі, які суперечать правилам гармонії та здорового глузду, – пояснює Анна Пономаренко. – Вони роблять речі без форми, структури та прямих ліній. Ми отримуємо речі або дуже не гарні, або малі, або з поганих тканин із необробленими швами».

Небрендові магазини для плюс-сайз жінок у торгових центрах чи на ринку, продають здебільшого спортивний одяг і неактуальні речі, у яких чогось забагато: декору, принту, стразів, рюшів, бантиків чи мережива.

Плюс-сайз модель Анна Смірнова розуміє, чому жінки вимушені скуповуватися в таких магазинах, незважаючи на їх неактуальність: «Люди беруть те, що є. Їм ніколи виглядати новинки масмаркету та замовляти собі потім окремо, гратися з розмірами». Стилістка додає, що часто походи в такі магазини відбуваються через відчай, коли ти цілий день витрачаєш на те, щоб щось знайти, і виходиш з пустими руками. Згідно з дослідження ModCloth, 88% плюс-сайз жінок засмучуються через те, що не можуть знайти гарні речі для себе.

Вибір між модою та приховуванням своєї фігури

Не всі дівчата наважуються носити стильні речі. Жінки розміру XL і більше шукають найперше одяг, який приховає «недоліки» їхніх тіл. Аналізуючи описи одягу, дослідники виявили, що словосполучення «личать фігурі» використовують на 22% частіше в лінійках плюс-сайз, ніж у стандартних, «робить стрункішим» – на 19%.

Бажання виглядати стрункішою випливає з того, що в суспільстві худа жінка досі вважається зразком, до якого треба прагнути. Тож 80% дівчат бояться стати товстими, а 61% дорослих жінок вважають себе занадто важкими, і 31% не наважуються носити купальники. Це частково пов’язано з боді- та фетшеймінгом.

Тому вважається, що плюс-сайз жінкам не варто носити кроп-топи, короткі спідниці та шорти, роздільні купальники й одяг, що обтягує. Жінок, які відкрито носять такі речі, критикують за заохочення ожиріння та нездоровий спосіб життя. Тіло зі складками стає не просто тілом, що засмагає на пляжі або поспішає на роботу в спекотний день, а викликом або предметом сорому.

В суспільстві худу жінку досі вважають зразком, до якого треба прагнути

Серед інших способів, якими прагнуть приховати свою вагу, є уникнення горизонтальних полосок, одягу без рукавів, принтів, занадто яскравих кольорів і повністю чорних образів. Це не повний перелік правил. Якщо спростити, то вважають, що маргіналізовані люди з плюс-сайз розмірами ніколи не зможуть одягатися красиво. Тому вони завжди мають ховатися посередині: не занадто яскраво й не занадто темно, не занадто в обтяжку й не занадто широко, не занадто трендово й не занадто ліниво.

Модель Анна визнає, що їй пощастило жити в часи, коли є інстаграм та інші соціальні мережі: там є різноманіття й руйнування міфів про правила стилю для плюс-сайз. Але ось у старшого покоління такого менше: «У них ще залишилася думка, що їм не можна щось носити, тому що воно розширює та підкреслює вагу. Іноді я показую мамі або бабусі те, як одягаються плюс-сайз люди. Вони починають говорити: «Ого, як вона могла надягти ці джинси або короткі шорти?» Я вважаю, що вона їх надягла, тому що хотіла, немає різниці, яка в неї фігура. Але старшому поколінню це складно зрозуміти. Занадто глибоко вкоренилися ці правила для людей великих розмірів».

Анна розповідає, що існування окремих плюс-сайз магазинів у принципі лише посилює уявлення про те, що жінки більше розміру L є не такими та мусять одягатися по-іншому. «Коли я підбирала одяг у підлітковому віці, то наді мною жартували продавці, говорили, що для мене розмірів немає та що мені треба йти в магазин для старших жінок. Коли зараз я захожу в магазини з мамою, то нас можуть оцінити у дверях та з порогу заявити, що тут нам нічого не знайдуть. Це залишає свій відбиток». Тож дівчатам плюс-сайз доводиться шукати магазини, де доступні їхні розміри, а у звичайних вони можуть почуватися некомфортно. Шопінг, який деяким приносить насолоду, може призводити до заниження самооцінки та псування настрою для інших.

Чи все так погано?

Ситуація все ж поліпшується: «Якщо порівнювати 10 років тому й зараз, то все настільки легше, настільки більше можливостей у підборі одягу, настільки частіше бренди звуть моделей плюс-сайз», – розповідає Смірнова. Також вона рекомендує підписуватися на людей різних розмірів у соціальних мережах, їздити за кордон та дивитися, як там люди ігнорують правила для приховування псевдонедоліків, і спокійно підходити до підбору одягу.

Стилістка Анна Пономаренко радить шити речі на замовлення. Це дорожче, аніж купувати в магазинах, але ви отримуєте речі хорошої якості та з індивідуальністю. А ще так ви точно не вийдете з ательє без нічого.

Також вона радить не сприймати свій розмір як вирок. «Це виробникам дорого або занадто багато мороки шити речі, які виходять за їхній стандарт. Це вони ігнорують різні розміри й типи фігур, дівчат із широкими стегнами та вузькими таліями, низьких і худих жінок. Це не ваша вина, що вони такі. З вами все в порядку», – запевняє стилістка.

В ідеальному майбутньому обох експерток поділу на стандартні та плюс-сайз магазини немає: усі жінки заслуговують стильний, якісний, комфортний і доступний одяг.

Текст: Анастасія Микитенко

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.