Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: чому дедлайн негативно впливає на продуктивність праці

Та як ефективно подолати прокрастинацію

Нове дослідження Університету Отаґо показало, що дедлайни можуть лише погіршити продуктивність праці, а також негативно вплинути на швидкість виконання завдань або прохань інших людей.

Учасників дослідження попросили заповнити онлайн-опитування з метою збору коштів на благодійність. Їм дали один тиждень, місяць або взагалі не обмежували в часі.

Автори дослідження мали на меті допомогти благодійним організаціям, однак наголосили, що результати можна прирівняти до будь-якої ситуації, коли хтось звертається по допомогу до іншої людини. Наприклад, це може бути прохання колеги допомогти на роботі або бажання близької людини, щоб ми щось зробили.

У результаті автори отримали найменше відповідей від групи, яка мала дедлайн в один місяць. Найбільше відповідей надійшло від людей, яких узагалі не обмежували в часі.

За словами вчених, довгий дедлайн нібито давав людям можливість зволікати, а з часом вони взагалі забували про завдання. Продуктивність реципієнтів унаслідок коротшого дедлайну не була несподіванкою, однак професорів зацікавив кінцевий результат від учасників без дедлайну. Вони припускають, що, можливо, невказання кінцевого терміну однаково могло змусити учасників припустити, що існує неявний термін.

«Ми розуміємо це як доказ того, що встановлення більш тривалого дедлайну усуває невідкладність дії, що часто є основною причиною прохань. Люди відкладають виконання завдань, а оскільки вони не уважні або забувають, це призводить до зниження рівня відповідей. Багато людей прокрастинують. Вони мають найкращі наміри, щоб допомогти комусь, але просто так і не роблять цього», – зазначив співавтор дослідження, професор Ноулз.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.