Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЯк святкові костюми впливають на поведінку дошкільнят – дослідження

Хлопчики більш схильні допомагати іншим, коли носять «дівчачі» костюми

Американські науковці виявили, як святкові костюми впливають на поведінку дошкільнят. Результати такого дослідження опублікував журнал Sex Roles. 

До експерименту залучили 223 хлопчиків і дівчат зі Сходу США віком від 3 до 5 років. Учасників одягли у відповідні костюми, що підкреслювали їхню приналежність до певної статі або ж були гендерно нейтральними. Після цього діти мали виконати певні завдання.

Виявилося, що хлопчики, які одягалися в «маскулінні» костюми на кшталт супергеройських, рідше брали участь у соціальних взаємодіях. На противагу їм, діти у вбранні, яке вважається «фемінним» (феї, принцеси), частіше виказували бажання допомогти людям, які проводили експеримент.

Крім того, хлопчики, які носили гендерно нейтральні костюми (піца, гарбуз), більше бавилися з іграшками, які вважаються «дівчачими». Дослідники пояснюють це тим, що одяг, який підкреслює стать, робить гендерні відмінності помітнішими для хлопчиків.

Автори експерименту наголошують, що навіть така дрібниця як вибір костюму може підштовхнути дитину до роздумів про гендерні стереотипи. Святкове вбрання також може стати інструментом у дослідженні власної ідентичності.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.