Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: як гумор впливає на наше самопочуття

Цинізм навряд чи допоможе

Група італійських дослідників під керівництвом психотерапевта Альберто Діоніджі дослідили, як впливає стиль гумору людини на її самопочуття.

Сміх допомагає нам регулювати наші емоції, пом’якшити негативні переживання, сконцентруватися на позитивних і навіть ефективно пережити травму. Прикладом останнього може слугувати стендап шотландського коміка Деніала Слосса, присвячений смерті його молодшої сестри. Але гумор буває різним, тому не все так однозначно.

У дослідженні виділили 8 типів гумору та прослідкували їхній зв’язок зі станом патологічного занепокоєння та рівнем психологічного благополуччя людини. Участь у дослідженні взяли 254 особи.

Результати показали, що люди, які використовують «позитивні» стилі гумору – веселий і доброзичливий гумор – як правило, мають нижчий рівень занепокоєння і вищий рівень благополуччя. А люди з цинічним типом гумору отримали протилежні результати.

Невирішеним залишилося питання: зловживання цинізмом призводить до погіршення самопочуття, чи, навпаки, погане самопочуття людини є причиною цинічних жартів? Відповісти на нього – завдання майбутніх досліджень.

У будь-якому разі психологи відзначають, що позитивний, добрий гумор може допомогти впоратися з труднощами, підтримати оптимізм і знизити тривогу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.