Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя«Мама сказала, що це нормально»: 9 TikTok-трендів 2021 року, які нам запам’яталися

Not all men і жінки написані чоловіками

«Мама сказала, що це нормально»: 9 TikTok-трендів 2021 року, які нам запам’яталися — Життя на Wonderzine

Соціальна мережа TikTok стала відкритою для світу ще у 2018 році, але справжній бум вона пережила на початку пандемії. Тоді ми намагалися впоратися зі стресом пандемії за допомогою коротких смішних відео та нескладних танцювальних комбінацій. У 2021-му застосунок завантажили, здається, навіть ті, хто насміхався над ним спочатку.

TikTok перетворився з соціальної мережі для підлітків на платформу для людей будь-якого віку та з будь-якими вподобаннями. Тут можна знайти й розважальний, і навчальний контент, дуже часто з’являється соціальна тематика. Людям не обов’язково бути ідеальними, як на фото в Instagram. Зовсім навпаки: що дивніше, то краще. За це мережу полюбили ще більше.

Ми зібрали 9 TikTok-трендів, які захопили мережу у 2021-му: від стилю дівчат у світі без чоловіків до стереотипів щодо людей різної орієнтації та національності.

текст: Анастасія Микитенко

«Якби чоловіків не існувало»

У цьому тренді жінки показували, як би вони одягалися у світі без чоловіків. Це часто супроводжувалося піснею комедійної акторки та співачки Сари Естер Росс: «Якби чоловіків не існувало, я б пішла до магазину ось так. Проте вони все ще існують, тому я піду так».

Спочатку жінки одягали більш відкриті образи з яскравим макіяжем, короткими сукнями, кроп-топами й обтягувальними речами, а потім перевдягалися в оверсайз-худі та мішкуваті штани.

Таким способом вони хотіли привернути увагу до проблеми вуличного харасменту: жінки мають одягатися більш закрито, щоб чоловіки не кричали їм непристойні коментарі або не чіплялися до них. Проблема актуальна: в Україні, наприклад, домагання в публічних місцях зазнавали 42% жінок. Хоча й не всі чоловіки так себе ведуть, жінки мусять завжди себе вбезпечувати, бо неможливо передбачити, кого вони сьогодні зустрінуть.

Жінки написані чоловіками

Woman written by men – це про те, як чоловіки часто зображують жінок у літературі та кінематографі, сексуалізуючи та спрощуючи їхніх персонажів. Такі жінки завжди із зачіскою та макіяжем, навіть якщо вони готують сніданок або миють підлогу. Тіктоки з цим трендом можна знайти за хештегом #womanwrittenbymen або за піснею Give me a reason to love you.

Цей тренд, зокрема, про male gaze, коли чоловіки зображують жінок як об’єкт для споглядання, часто описуючи та показуючи частини тіла персонажки, а не її відчуття, характер та історію, яка існує поза чоловіком.

«Мама сказала, що це нормально»

Під рядки пісні Mama said жінки розповідали про свої комплекси та показували тих, хто надихнув їх більше не соромитися своїх особливостей. Це й про незвичайну зовнішність, і про шрами, і про якісь звички або думки, які не підтримує суспільство.

«Але ж ти не виглядаєш як гей»

Цей звук висміював стереотипи: у людей є певні уявлення про те, як мають виглядати або поводитися певні групи, хоча й неможливо всіх рівняти під одну мірку. Спочатку звук використовувала лише ЛГБТКІ+ спільнота, але потім приєдналися й люди різної національності, способу життя або професій. Вони зображали стереотипи й щодо свого вигляду, як наприклад коротке волосся в лесбійок, і щодо своїх дій, як наприклад постійне чаювання в британців.

«Я жінка»

Пісня Еммі Мелі I am woman запустила тренд любові до себе в TikTok. Еммі співає, що жінки можуть бути й безстрашними, і сексуальними, і фемінними, і маскулінними – такими, які вони самі собі захочуть. Під трек дівчата показують фото та відео, де вони почувалися як героїні цієї пісні.

«Залишити це чоловікам? Не думаю»

У мультфільмі «Суперсімейка» героїня Гелен Парр каже: «Серйозно? Залишати порятунок світу чоловікам? Я так не думаю». Цей звук надихнув жінок поділитися й іншими професіями й діями, якими раніше займалися лише чоловіки. Здебільшого до тренду долучалися представниці STEM, юриспруденції та спорту.

Pick me girl

@ttrippiereed

I did not plan that one joke it just kind of happened LMFAOOO #fypシ #foryoupage #pickmegirl #viral

♬ original sound - julia

Тренд на Pick me girl обговорювали ще у 2016 році у Twitter, але він знову набрав популярності завдяки TikTok. Поняття Pick me girl описує жінку, яка намагається привернути увагу чоловіків, принижуючи інших жінок і показуючи, що вона не така, як вони. Наприклад, вона засуджує дівчат, які фарбуються або носять сукні, і розповідає, що їй легше дружити з хлопцями, бо дівчата постійно сваряться між собою. Така поведінка – ознака внутрішньої мізогінії, тобто ненависті жінок до жінок. У суспільстві склалася установка, що чоловіки кращі, і, підтримуючи мізогінію, жінки намагаються дистанціюватися від «неспроможних та дурненьких» жінок і наблизитися до більш привілейованих чоловіків.

Проте в деяких випадках тренд Pick me girl перетнув межу: користувачки почали засуджувати всіх жінок, які мають стереотипно чоловічі захоплення, навіть якщо вони не принижують інших жінок.

«Чоловіча вбиральня в тій стороні»

@irxpley

This ones for anyone who’s been stopped on the way to the restroom. Pee where u please.. #enby #androgynous #anypronounsarecool

♬ original sound - Ripley

Це тренд для небінарних і гендер-флюїдних людей. Побачивши зі спини їхній одяг і зачіску, людей зупиняють на шляху до жіночої вбиральні, бо сприймають їх як чоловіків. Проте, коли вони повертаються обличчям, то вони мають і фемінні риси. Через це голос за кадром губиться, не знаючи, у яку вбиральню направити людину.

Це привертає увагу до того, що людям не варто вгадувати гендер людини виключно за її зовнішністю. Тренд також вказує на потребу гендерно нейтральних вбиралень, щоб людина будь-якого гендеру змогла комфортно себе почувати, не думаючи про те, у яку вбиральню треба зайти.

«Не вимовляй її ім’я»

@not_very_swag_

I promise you Hailey. I’ll get you your justice.

♬ Come Over (Again) - Crawlers
@olliesteil

They say he’ll come around with time. It’s been seven years now. ?️‍⚧️ #ftm #lgbt #fyp #fypシ

♬ Come Over (Again) - Crawlers

«Не вимовляй її ім’я» – це рядок із пісні Crawlers Come Over (Again). Під нього люди діляться трагічними історіями, але найбільш популярним він став у спільноті транслюдей і небінарних персон.

Багато переглядів набрало відео користувачки @not_very_swag: у ньому дівчина розповідає, що її брат став причиною смерті його дівчини, але сім’я робить вигляд, наче він постраждалий. Під цим звуком люди також часто розповідають про самогубства, зґвалтування або часи, коли над ними знущалися через вагу.

Та найчастіше цей тренд знімають про deadnaming. Це коли трансгендерних або небінарних людей називають по імені, яке їм дали за народження. Deadnaming є виявом неприйняття гендерної ідентичності людини.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.