Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя«Завтра не треба бігти до військкомату». Що наразі відомо про військовий облік жінок

Жінки певних професій мають стати на облік до кінця 2022 року

17 грудня в Україні набув чинності наказ про розширення спеціальностей і професій, за якими жінки від 18 до 60 років ставитимуть на військовий облік військовозобов’язаних.

Перелік затверджений наказом Міноборони №313 від 11 жовтня 2021 року. Серед професій, які потрапили під обовʼязковий військовий облік, – програмістки, журналістки, лікарки, юристки, музикантки, менеджерки, науковиці, бухгалтерки, фотографки й понад 100 інших професій. Станом на 23 грудня на сайті Міноборони та ВРУ наказ відсутній.

За яких умов потрібно ставати на облік

На облік візьмуть жінок, які мають відповідний фах із переліку, придатні до проходження служби за станом здоров’я, віком і сімейним станом та які не старше 60 років. Згідно з документом роботодавець має проконтролювати, щоб жінки, які вже працюють за відповідною спеціальністю, стали на військовий облік. Інформація про перебування на обліку перевірятиметься також під час прийому на роботу.

Коли потрібно звернутися до військкомату

Радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова в ефірі «Громадського радіо» повідомила, що до кінця наступного тижня Міноборони розробить алгоритм дій, за яким жінки зможуть стати на військовий облік. Воронкова додала, що за можливості на облік можна буде стати електронно, щоб надіслати свої дані онлайн.

Головнокомандувач Збройних сил генерал-лейтенант Валерій Залужний прокоментував ситуацію. Він запевнив, що процес буде відбуватися поступово та що негайно звертатися до військкомату не потрібно.

«Назріла необхідність створення такого документа, який давав би змогу нам, військовим, бачити жінок, яких можливо використовувати під час захисту нашої держави. Тому народився цей указ, трохи більше ніж 100 спеціальностей туди «вбили»... Я хочу заспокоїти жінок, що я за гендерну рівність і повністю це підтримую: уже завтра не треба бігти до військкомату, не треба займати чергу, не треба шукати когось, хто допоможе це все зробити. Ми це робитимемо планово, поступово, і все буде добре», – сказав Залужний журналістам.

Сухопутні війська ЗСУ провели брифінг щодо роз’яснення положень наказу. Там повідомили, що жінки мають стати на облік до кінця 2022 року.

Що передбачає військовий облік

На брифінгу наголосили, що розширення переліку спеціальностей не означає, що жінок призиватимуть на військову службу в мирний час.

Відповідно до ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» у воєнний час жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави. За поясненням «Юридичної сотні», крім можливості призову за мобілізацією, військовозобов’язані мають виконувати також інші обов’язки, наприклад проходити військові збори.

У мирний час жінок приймають на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку, тобто за контрактом і бажанням самої жінки.

Штрафи за порушення

Як повідомляє «Юридична сотня», за порушення правил військового обліку установлений штраф розміром 510–850 гривень і 850–1700 гривень за повторного порушення протягом року або якщо порушення вчинене під час дії особливого періоду. На роботодавців додаткові заходи відповідальності у разі виявлення порушень можуть покладати Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, а також Держпраці.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ, Walmart

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.