Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяІнструкція. Як повернутися до роботи після свят

Інструкція. Як повернутися до роботи після свят — Життя на Wonderzine

З головою пірнути у роботу чи дати собі легкий старт?

Знаєте той момент, коли вечір неділі перетворюється на постійну думку в голові: «Ох, завтра на роботу?» Ця думка здається ще страшнішою, коли йдеться про останній день відпустки чи святкових вихідних.

Причин, чому нам так важко повертатися до роботи після перерви, безліч: хтось боїться купи завдань, які залишилися, дехто сумує за повною свободою дій і незалежністю від керівника та колег, а деякі розуміють, що їм треба ще одні вихідні.

Якщо прибрати весь стрес від початку робочих буднів навряд чи вийде, то мінімізувати його можливо. Ми поговорили з експерткою з HR Анною Олексин і дізналися, як повернутися до роботи без вигорання та нервових посіпувань від сотні нових листів.

текст: Анастасія Микитенко

Анна Олексин

HR Business Partner в SoftServe


Не кидайтеся в роботу з головою

Можна подумати, що ми ж так довго відпочивали, значить, тепер ми повні сил, щоби почати працювати – до того ж ще старанніше, ніж до свят, зважаючи на всі цілі, які ми собі запланували. Проте це працює не зовсім так. Повернення на роботу після повної свободи дій – це стрес, і якщо різко заглибитися в роботу, то є ризик швидкого вигорання.

Щоб цього уникнути, насамперед варто дати собі час – визначити, скільки вам потрібно днів, щоби повністю влитися в роботу, спробувати бути менш вимогливими до себе в цей період. Водночас це допоможе встановити якусь межу, щоб ви не затрималися в легкому режимі на весь наступний рік.

У перші дні старайтеся не перевантажувати свій календар купою запланованих дзвінків і зустрічей і залиште принаймні 30% вільного простору на особисті питання, зокрема планування та пріоритезацію завдань, чи на випадок виникнення форс-мажорів.

Найкраще почати з планування дня: за можливістю оберіть три найпріоритетніші робочі завдання, виконання яких дасть змогу в кінці дня відчути, що день пройшов достатньо продуктивно. Щоб вийти у звичний для себе режим, із часом варто додавати більше робочих завдань, але не забувати включати й щось приємне – не роботою ж єдиною.

Якщо можливо, то після довгих вихідних заплануйте вихід на роботу, наприклад, не з понеділка, а із середи, щоб у вас був скорочений робочий тиждень, а не всі п’ять днів. Так легше і налаштувати себе морально, й уникнути перенапруження в перші ж дні.

Навчіться пріоритезувати

Пріоритезувати завжди важливо, але після свят – це те, що може допомогти адаптуватися без вигоряння. За час, доки ми не працюємо, може набігти досить багато завдань, і розв’язати відразу всі навряд чи вийде. Щоб кількість роботи не так на вас тиснула, варто обрати найтерміновіші проблеми та вміти відкласти завдання, які можуть почекати, на час, коли ви будете більш готові їх виконати.

Це зокрема стосується листів і повідомлень: можна витратити весь перший день на читання, якщо відкривати відразу все. Краще прочитайте лише теми листів або перші кілька речень повідомлень, щоб оцінити, наскільки терміновою є зараз ваша відповідь, і відмітьте зірочкою ваші пріоритетні напрями роботи на цей день або тиждень.

Налаштуйте режими

За свята ми виходимо зі звичної рутини, забуваємо про існування електронної скриньки та планерів. Часом добре відпустити контроль, проте варто вчасно повертатися до більш конструктивного режиму. Це стосується не лише робочих процесів, але й харчування, сну та фізичної активності, адже вони дуже сильно впливають на нашу продуктивність.

Як і з роботою, не варто в перший же день після свят змушувати себе ідеально харчуватися, займатися по кілька годин спортом або знову почати лягати спати о 22:00. Це додатковий стрес у період, коли вам і так не просто. Спробуйте крок за кроком наближатися до вашої норми – вийдіть хоча б на 10 хвилин на прогулянку в перший день і поступово збільшуйте фізичну активність. З часом ви повністю повернетеся до більш продуктивного для себе режиму, але й не перенапружите себе в перші дні.

Шукайте підтримки та підтримуйте

Важливо зрозуміти, що не тільки вам важко або сумно після свят, це досить нормальне явище, яке навіть має свою назву – післясвяткова хандра (holiday blues). Ви можете поговорити про це з колегами або з керівництвом, розділити разом із ними емоції або запитати, як вони справляються з поверненням до роботи. Коли люди підтримують одне одного та показують, що ви в цьому не одні, стає легше. Вам також можуть підняти настрій їхні смішні історії зі святкувань або поїздок.

Якщо ви на керівній посаді, то в цей період важливо проявити трішки більше емпатії до своїх колег. Вам самим, напевно, не дуже легко повертатися до справ, тому ви можете уявити, як почувається зараз ваша команда. Якщо відчуваєте доречним – поділіться з ними власними труднощами в адаптації, так ви зможете побудувати ще більш довірливі стосунки між вами. А ще варто підійти ретельніше до планування та пріоритезації завдань – сфокусуйте команду навколо основного та мінімізуйте тиск у цей непростий період.

Тіште себе

Частиною вашого дбайливого ставлення до себе можуть бути маленькі приємності, які ви можете робити протягом дня. Звісно, у кожного є свої способи підняти собі настрій та трошки розвантажитися – спробуйте виділити час і скласти власний список того, чим хорошим можна заповнити свою перерву, щоб набратись сил і натхнення. Наприклад, це може бути прогулянка, обід у вашому улюбленому або новому закладі, ароматна свічка, хороша кава, музика, короткий 15-хвилинний сон або медитація.

Заплануйте наступну відпустку

Коли ми повертаємося до роботи, то здається, наче найкращий час у житті відійшов і більше не повернеться – попереду лише довгі будні зі своїми рутинними завданнями. Проте це точно була не єдина перерва від роботи, тож сміливо беріться за планування вашої наступної відпустки. Думки про нові пригоди додадуть вам натхнення та сил на робочому місці.

Як повернутися до роботи, якщо працюєте з дому

Найважче, напевно, повернутися до роботи тим, хто працює з дому. За час довгої перерви ми знову перелаштовуємо дім на місце для суто відпочинку, і нам якось потрібно повернути йому статус офісу.

Розпочати найкраще з організації робочого місця: приберіть на столі й упевніться, що у вас під рукою є потрібне: наприклад, папери, вода та кава. Ви можете це зробити за день до початку роботи, проте можете почекати й до ранку першого дня.

У перший час вам знадобиться трішки більше зусиль, ніж зазвичай, щоби переналаштуватися на робочий настрій удома. Це не стосується саме кількості завдань, ідеться про створення робочої атмосфери – змінюйте домашній одяг на більш офіційний і просіть тих, хто з вами живе, не відривати вас. Коли ви робите перерви, то краще присвятити їх відпочинку, приємностям, а не братися за якісь хатні обов’язки. Паузи мають іти на наповнення власного ресурсу, а не на прибирання чи миття посуду.

Що робити, якщо зовсім не хочеться повертатися на роботу

Для багатьох кінець і початок року – це час, коли вони аналізують своє життя та задумуються, чи задоволені вони ним. У ці періоди ми особливо гостро починаємо відчувати, що нам щось не подобається та що ми можемо це змінити, адже новий рік може бути чимось на кшталт чистого аркуша.

Якщо ви розумієте, що вам зранку не хочеться прокидатися на роботу, а ваш колектив більше напружує, ніж підтримує, то варто задуматися, чи дійсно ця робота приносить задоволення та чи вам не час задуматися про те, щоб змінити її. Звісно, не варто писати заяву на звільнення на другий день після свят: поспостерігайте за собою певний час і прислухайтеся до своїх почуттів. Життя занадто сповнене можливостями, щоб проводити його на неулюбленій роботі.

Ілюстрації: Fruzka from Ouch!

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.