Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяНове ім’я: письменниця Бонні Гармус

Нове ім’я: письменниця Бонні Гармус — Життя на Wonderzine

Входить до списку 10 найкращих письменників-дебютантів 2022 року за версією The Guardian

У РУБРИЦІ «НОВЕ ІМ’Я» ми розповідаємо про перспективних акторів, музикантів, режисерів та інших творчих людей, імена яких усе частіше з’являються в стрічках соцмереж і на сторінках журналів.

Бонні Гармус


ХТО ЦЕ: американська письменниця-дебютантка, авторка роману «Уроки хімії».

Свій перший роман «Уроки хімії» Бонні Гармус презентувала ще у 2020 році на Франкфуртському книжковому ярмарку. Тоді його назвали головною книгою тодішнього фестивалю, а письменниці вдалося укласти 23 угоди з видавцями з різних країн.

Вихід друкованого видання запланований на весну 2022 року. Тим часом роман і його авторка набирають усе більшої популярності. Бонні Гармус, за версією The Guardian, входить до списку 10 найкращих письменниць-дебютанток, а її книга вважається однією з найочікуваніших у цьому році.

Бонні Гармус – копірайтерка та креативна директорка з Лондона, яка працювала в галузі медицини, освіти та технологій. В одному з інтерв’ю вона розповіла, що почала писати «Уроки хімії» ще декілька років тому, проте ніяк не могла закінчити. «Але потім моя донька надіслала мені посилання на курс «Напиши свій роман до кінця», і я подумала: «Ого! Я можу це зробити за шість тижнів!» – ділиться Бонні.

Нині про авторку пишуть так: «Сьогодні Бонні Гармус – відома копірайтерка, креативна директорка, плавчиня та мати, а вже навесні вона стане однією з найбільших дебютних письменниць 2022».

У її романі «Уроки хімії» порушуються проблеми жіночих прав і гендеру, а сама книга охоплює 60-ті роки й оповідає про Елізабет Зотт, жінку-феміністку, яка відмовляється жити за усталеними нормами тогочасного суспільства та намагається змінити світ у доступний їй спосіб – через кулінарне шоу, яке для багатьох жінок її часу стає натхненням і рушійною силою.

До виходу друкованого видання ще 4 місяці, та книга вже має багато схвальних відгуків. На Goodreads вона досягла зразкової позначки 4,5, а серед коментарів на порталі переважають такі: «це одна з найбільш нетипових книг, які траплялися мені цього року», «дотепно й чудово, це справжній мастрід, де багато гумору, гучний дебют», «авторський стиль унікальний і свіжий, а в персонажах одразу впізнаєш знайомих людей».

Позитивно про книгу відгукуються також і критики. «Елізабет Зотт – знакова героїня – феміністка, яка відмовляється бути ущемленою, мати, яка вважає, що її дитина – це особистість, а не лише образ, і яка вас залишить, а призма, через яку ви бачите світ, цілком зміниться», – ділиться популярна письменниця Пандора Сайкс.

Виданням книги займається найбільше видавництво у світі Penguin Random House. Вихід у США анонсували у квітні цього року. Українською роман можна буде прочитати вже влітку.

А поки слідкуємо за новинами, адже плани в авторки амбітні. Як зазначає Entertainment Weekly: «Її майбутній роман, «Уроки хімії», який на аукціоні побив всі рекорди з продажу, буде опублікований у понад 34 країнах і зараз знаходиться в процесі екранізації на платформі Apple TV за участі Брі Ларсон, головної героїні фільму «Капітан Марвел». Додамо, що над сюжетом фільму працює Сюзанна Грант, яка була номінована на «Оскар» за сценарій до «Ерін Брокович», стрічки, яка також розповідає про кар'єру жінки, що опинилася в непростих умовах.

Текст: Тетяна Миронишена

Фото: Serena Bolton

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.