Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяВорожі застосунки та повідомлення, що шкодять. Правила користування телефоном під час війни

І соціальними мережами

Наразі своєю активністю онлайн можна і допомогти, і нашкодити нашим захисникам. Розповідаємо, як користуватися телефоном так, щоб тільки допомагати.

1. Видаліть ворожі застосунки

Якщо ви досі цього не зробили, варто видалити російські застосунки з телефона: вони можуть передавати персональні дані користувачів. Це про такі програми як Yandex, Kasperskiy, Mail.ru, VK, Rambler, «Одноклассники» й інші.

2. Не публікуйте інформацію щодо пересування української техніки

Не варто знімати українську техніку на відео та писати точну вулицю, де ви її бачите. Ваші публікації в соціальних мережах або чатах може побачити ворог і точніше навести свій удар.

3. Не публікуйте результати бомбардувань

Не варто розповідати в соціальних мережах і чатах, який саме будинок та за якою адресою було зруйновано. Можна публікувати руйнування крупним планом, щоб зафіксувати злочини росії, але не захоплюйте в кадр об’єкти та будинки поруч, які допоможуть ворогу ідентифікувати місце знаходження та краще навести удар наступного разу.

4. Показуйте пересування російської техніки

Пересування ворога можна публікувати в соціальних мережах, але спочатку обов’язково надішліть точні координати в бот СБУ. Будь ласка, не передавайте дані, які ви почули від інших, говоріть тільки про власні спостереження, щоб не заплутувати наші служби.

5. Не поширюйте дезінформацію

Непідтверджена інформація дуже шкодить українцям, наганяє паніку, яка б’є по психічному здоров’ю та вірі в перемогу. Не ширте залякувальні повідомлення від тата-військового подруги та медсестри вашої двоюрідної бабці. Звертайте увагу лише на офіційні повідомлення адміністрації вашого міста та 1–2 перевірені джерела.

6. Блокуйте номер

Україна повністю відрізала російський зв’язок, тому окупанти залишилися без зв’язку й можуть забирати телефони в цивільних. Якщо так сталося, знайдіть, звідки зателефонувати оператору зв’язку, і заблокуйте свій номер негайно

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.