Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі активістку вперше судитимуть через незаконне сприяння аборту

Жінка перебувала на 12 тижні вагітності й зазнавала домашнього насильства

Польську активістку Юстину Виджинську з групи Aborcyjny Dream Team (ADT) судитимуть після порушення закону про заборону на переривання вагітності. Активістка надала вагітній жінці, яка звернулася по допомогу, таблетки, що спричинили викидень.

Як повідомляє The Guardian, Юстину звинувачують у незаконному сприянні аборту. Якщо її визнають винною, жінці загрожує до трьох років позбавлення волі. «Зі мною можуть поводитися, як і з більшістю інших людей у цій ситуації, і дати умовний термін ув’язнення на шість місяців або ж захочуть зробити мене прикладом і відправити до в’язниці, можливо, навіть на роки», – ділиться активістка.

Справа проти Виджинської ведеться з лютого 2020 року. Тоді вона прямо надіслала таблетки від себе до жінки, яка звернулася по допомогу. «Ця жінка була на 12 тижні вагітності та зазнала домашнього насильства. Я робила аборт на 12 тижні, і я також була в аб’юзивних стосунках. Я знаю, що означає бути в цій ситуації. Допомога їй була моєю першою людською відповіддю».

Вагітна намагалася поїхати до Німеччини, щоб зробити аборт, але їй завадив чоловік. Водночас розвивалася пандемія COVID-19. «Польська поштова служба повідомила, що міжнародні поштові відправлення можуть бути призупинені або перервані. Нам не вистачало часу», – додала Виджинська.

У день прибуття посилки чоловік вагітної викликав поліцейських. Жінка повідомила, що стрес, пов’язаний з подальшим розслідуванням, спричинив її викидень.

Більше ніж через рік поліція приїхала до будинку Виджинської й вилучила ліки, які вона мала, а також комп’ютери її і її дітей. «Це як випадкова вагітність. Це був мій перший раз, коли я ризикнула, і бац: мені висунули звинувачення», – пожартувала активістка в коментарі The Guardian.

Виджинська виступає за право на аборт уже більше 15 років. Із 2019 року вона входить до ADT, що бореться зі стигматизацією абортів, а також налагоджує зв’язок жінок з іноземними постачальниками препаратів для переривання вагітності.

Група запустила онлайн-кампанію #IamJustyna, щоб поширювати солідарність і сестринство, а також підвищити міжнародну обізнаність про ситуацію в Польщі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.