Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСексуальне насилля та погрози. Human Rights Watch опублікували звіт про військові злочини росіян

Правозахисна організація опитала жителів тимчасово окупованих територій

Правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала звіт про військові злочини росіян щодо цивільних на тимчасово окупованих територіях України.

Організація виділила декілька випадків порушення росіянами законів війни проти мирного населення на територіях Чернігівської, Харківської та Київської областей. Із 27 лютого по 14 березня зафіксували випадки багаторазового зґвалтування жінок, два випадки позасудової страти та іінші випадки насильства і погроз. Також окупанти причетні до пограбування цивільного майна, зокрема, їжі, одягу, бензину і дров. Human Rights Watch опитала 10 осіб, зокрема свідків, потерпілих та місцевих.

У звіті розповідають, що 4 березня російські війська в Бучі схопили п'ятьох чоловіків і стратили одного з них. 27 лютого росіяни розстріляли шістьох людей у селі Старий Биків Чернігівської області. 6 березня у селі Ворзель у Київській області окупанти кинули димову шашку у підвал, після чого застрелили жінку та 14-річну дитину, які були всередині. У звіті також розповідають про українку, яка повідомила, що російський військовий неодноразово ґвалтував її у школі на Харківщині, де вона перебувала з родиною. Наступного дня жінка втекла до Харкова, де змогла отримати медичну допомогу.

Human Rights Watch наголошує, що закони війни забороняють навмисне вбивство, зґвалтування та інше сексуальне насильство, грабежі, катування та нелюдське поводження з полоненими та цивільними особами. Автори звіту підкреслили, що кожен, хто наказує вчиняти, виконує чи сприяє цим діям, несе відповідальність за воєнні злочини.

«Росія має міжнародно-правове зобов'язання неупереджено розслідувати ймовірні військові злочини її солдатів. Командири повинні визнати, що невжиття заходів проти вбивства та зґвалтування може призвести до того, що вони персонально відповідатимуть за воєнні злочини», – повідомив Г’ю Вільямсон, директор Human Rights Watch в Європі і Центральній Азії.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.