Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВенедіктова розповіла, як окупанти залучають до війни українських дітей

Зафіксовано 8 випадків із залученням неповнолітніх

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова розповіла, як російські окупанти можуть залучати до війни українських дітей.

«Під час війни, яку розв’язала рф на нашій землі – уже постраждали більше 584 дітей, 208 із них убиті загарбниками. І це тільки ті дані, які ми можемо офіційно підтвердити. Скільки їх у блокадному Маріуполі та на окупованих територіях, страшно навіть уявити», – зазначила Венедіктова.

Окрім цього, росіяни втягують українських дітей у збройний конфлікт. Вони змушують брати опосередковану участь у зборі чи передачі військової інформації, транспортуванні зброї тощо. Це є прямим порушенням вимог ст. 38 Конвенції ООН про права дитини. Венедіктова розповіла про зафіксовані випадки.

Зокрема, на Харківщині 12-річний підліток через інтернет і канали в телеграм надсилав інформацію щодо розташування техніки, блокпостів та військових ЗСУ з наміром отримати за це грошову винагороду. Аналогічний факт був і в Луганській області.

У Чернігівській області під час окупації одного з сіл неповнолітній місцевий мешканець отримав від представників збройних сил рф завдання проводити розвідку позицій ЗСУ. 16-річний хлопець затриманий, із ним працюють органи досудового розслідування України.

На Харківщині 17-річний мешканець поширював через YouTube-канал матеріали на підтримку дій агресора в Україні. А в одній із західних областей України троє школярів заради розваги телефонували випадково вибраним абонентам з пропозицією встановлення так званих «міток». Учні були негайно викриті за оперативного реагування спецслужб.

«За українським законом відповідальність за такі вчинки дітей несуть, зокрема, батьки. І їхнє завдання пильнувати й уберігати їх від цього. Але згубний вплив і дії рф у процесі, який ми нині спостерігаємо, – надважливий фактор, і ми разом маємо захистити наших дітей від інфікування російським злочинним режимом і втягування у війну», – додала генеральна прокурорка.

Фото: facebook/Ірина Венедіктова

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.