Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Мистецтву потрібен дім». Олена Зеленська звернулася до учасників Венеційського бієнале

Лист зачитав Посол України в Італії Ярослав Мельник

Олена Зеленська звернулася до учасників і гостей Венеційського бієнале (La Biennale di Venezi).

На відкритті 21 квітня Зеленська розповіла, що українські художники пройшли непростий шлях до Венеції через війну. Її лист зачитав Посол України в Італії Ярослав Мельник. Зокрема, перша леді наголосила, що мистецтво – це також вид протистояння під час війни.

«На українських експонатах цього року також є попіл війни. Коли почалися перші вибухи, кожен рятував найдорожче. Це наша трагічна реальність – нині кожен українець навіть у такому ідилічному місті, як Венеція, бачить перед собою руїни Маріуполя, Чернігова, Харкова, Київщини», – зазначила перша леді.

Під час звернення гостям транслювали фото, що показують, як за допомогою мішків із піском в українських містах від обстрілів захищають пам’ятники культури. Також фото показали руїни українських музеїв, знищених російськими обстрілами. Зокрема, музею Архипа Куїнджі в Маріуполі, музею старожитностей у Чернігові та музею, де зберігалися роботи народної художниці Марії Примаченко.

У листі Зеленська висловила сподівання, що в України з’явиться власний павільйон на бієнале, якого країна не мала з часів розпаду СРСР. «Бо мистецтву у вимушеному вигнанні, як і людині у вигнанні, особливо потрібен дім. Дім, у якому не стріляють», – наголосила перша леді.

Читайте більше про роботи, які будуть представлені від України на Венеційському бієнале.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.