Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСеред визволених із полону є важкопоранені з ампутованими кінцівками – омбудсменка

Українці розповіли про нелюдські умови утримання в російському полоні

Омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що серед визволених із полону українців є важкопоранені, із сепсисом та ампутованими кінцівками. Громадяни розповідають про приниження та нелюдські умови утримання в російському полоні після повернення до України.

Зокрема, за даними омбудсменки, окупанти забирали в полонених українських чоловіків чоботи, наповнювали їх водою та знову взували. Після цього в’язнів змушували лежати обличчям до землі на морозі по три-чотири дні. З обмороженими кінцівками та зав’язаними очима чоловіків переправляли до російських таборів, потім до СІЗО №1 – тюрми російського міста Курськ, де їм не надавалася жодна медична допомога.

«Українців одягали в форму полонених, підстригли волосся, катували, змушували вчити патріотичні російські пісні та виконувати їх для своїх наглядачів. Допити відбувалися двічі-тричі на день, після чого чоловіків жорстоко били, а згодом змушували підписати документи про те, що з ними добре поводилися», – повідомляє Денісова.

Окупанти обміняли важкохворих з ампутованими внаслідок обморожень кінцівками та пальцями ніг. Через відсутність карет швидкої допомоги важкопоранених українців везли протягом п’яти годин на вантажних залізничних платформах. Їх поклали на шосе на ношах, де їх забрали російські солдати.

Омбудсменка закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення росії в Україну врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.