Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУряд Іспанії планує дозволити брати відгул під час менструації

А також дозволити аборти в 16 років без згоди батьків

Іспанський уряд розгляне реформу, яка дозволить жінкам щомісяця брати 3-денний відгул через сильний біль під час місячних. Про це пише The Telegraph.

За даними Іспанського гінекологічного й акушерського товариства, близько третини жінок, які мають менструацію, страждають від сильного болю, відомого як дисменорея. Ця частка зростає, якщо врахувати передменструальний біль. Симптоми включають гострий біль у животі, головні болі, діарею та лихоманку.

«Якщо хтось хворіє з такими симптомами, надається тимчасова непрацездатність, тож те ж саме має статися і з менструацією – дозвіл для жінки з дуже болісними менструаціями залишатися вдома», – сказала держсекретарка з питань рівності Анжела Родрігес для газети El Periodico.

Проєкт реформи передбачає й інші зміни. Зокрема, надання гігієнічних прокладок дівчатам у школах, безкоштовний доступ до прокладок і тампонів для жінок, які перебувають у маргіналізованих соціальних обставинах. Також реформа включає вилучення ПДВ з цін на прокладки й тампони, про що давно просили жінки в Іспанії.

Окрім цього, уряд планує зробити аборт більш доступним. У країні планують дозволити неповнолітнім дівчатам 16 та 17 років робити аборти без згоди батьків, гарантуючи надання допомоги в державних лікарнях. Нещодавно парламент країни визнав кримінальним злочином переслідування або залякування жінок з метою перешкоджання їхньому праву на аборт.

Проєкт реформи зробить Іспанію першою західною країною, яка запропонує право на відгул через менструацію. Наразі його надають лише деякі азіайські країни, зокрема Японія, Південна Корея та Індонезія, а також Замбія. Такі відгули дозволяють деякі компанії в США.

Уряд розгляне законопроєкт наступного тижня.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.