Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниОкупанти катували та страчували людей на Київщині й Чернігівщині – HRW

Організація зафіксувала злочини в 17 населених пунктах

Міжнародна організація Human Rights Watch зафіксувала, що окупанти чинили катування та страти під час окупації частин Київської й Чернігівської областей. Про це йдеться у звіті Human Rights Watch.

У квітні співробітники HRW відвідали 17 населених пунктів у Київській і Чернігівській областях. У результаті вони задокументували 22 позасудові страти, 9 випадків незаконного позбавлення життя, 6 потенційних випадків насильницького зникнення та 7 випадків тортур.

«Російські війська, які окупували на початку війни окремі райони на північному сході України, вчинили безліч жорстоких, мерзенних, звірячих злочинів. Ці незаконні дії щодо мирних жителів мають очевидні ознаки військових злочинів. З усіх цих випадків необхідно оперативно провести об’єктивне розслідування та притягнути винних до відповідальності», – заявив Георгій Гогіа, заступник керівника департаменту Європи та Центральної Азії в Human Rights Watch.

Багато мирних жителів розповідають, що російські військові тримали їх цілодобово або навіть тижнями в брудних, задушливих приміщеннях практично без їжі й води та без туалету. У селі Ягідне на Чернігівщині російські військові 28 днів тримали в шкільному підвалі понад 350 місцевих жителів. Протягом цього часу людей майже не випускали назовні. У селищі Димер на Київщині окупанти кілька тижнів утримували десятки людей на заводі. В обох випадках люди майже не мали їжі й води та належних санітарних умов. Чоловікам зав’язували очі та стягували руки наручниками.

Також співробітники HRW задокументували 7 випадків, коли російські військові катували затриманих людей, щоб отримати від них якісь відомості. Крім того, задокументували 9 випадків, коли мирні жителі гинули через те, що російські військові відкривали по них вогонь, хоча в цьому не було жодної військової необхідності. Наприклад, коли 14 березня російська колона проїжджала село Мохнатин, один військовослужбовець застрелив двох 17-річних братів-близнюків і їхнього 18-річного друга.

Усі опитані свідки сказали, що є цивільними особами й не брали жодної участі в бойових діях, окрім двох людей, які перебували в лавах територіальної оборони.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.