Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниІндійська письменниця Гітанджалі Шрі отримала Букерівську премію-2022

Уперше на премії відзначили роман мовою гінді

Міжнародну Букерівську премію отримала письменниця з Індії Гітанджалі Шрі. Про це повідомили на сайті премії Booker Prize.

Роман Шрі «Піщана гробниця» на 725 сторінок став першою в історії премії книгою мовою гінді, яка потрапила до шортліста номінантів та отримала премію. Приз за роман письменниця розділить з американською перекладачкою «Піщаної гробниці» Дейзі Рокуелл.

Сюжет розгортається на півночі Індії й розповідає про пригоди 80-річної жінки, яка несподівано для себе відкриває нове, дуже нетрадиційне життя після смерті чоловіка. На сайті книгу описали як «терміновий і своєчасний протест проти руйнівного впливу кордонів між релігіями, країнами чи статями».

«За мною й цією книгою – багата літературна традиція гінді й інших східноазіаських мов, що процвітають. Світова література стане багатшою від визнання найкращих авторів цих мов», – сказала Гітанджалі Шрі.

Також до шортліста потрапили романи Міеко Кавакамі, Бори Чанг, Джона Фоссе, Клаудії Пінейро та колишньої переможниці, польської письменниці Ольги Токарчук.

Гітанджалі Шрі є авторкою трьох романів і кількох збірок оповідань. Її роман перекладено англійською, французькою, німецькою, сербською та корейською мовами.

Фото: David Parry

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.