Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі набув чинності «реєстр вагітності», що передбачає збір даних пацієнток

Експерти називають його «інструментом репресії» щодо жінок

У Польщі набув чинності так званий «реєстр вагітності», який дозволить медикам і державі збирати інформацію про пацієнток. Як повідомляє місцеве медіа naTemat, розпорядження підписав міністр охорони здоров’я Адам Нідзельський.

За визначенням уряду, реєстр запровадили з метою детального роз’яснення обсягу даних про медичні послуги, що обробляються в інформаційній системі, і правил їхньої передачі. «Ми не створюємо жодних реєстрів, а лише розширюємо систему звітності на основі рекомендацій Європейської комісії. Доступ до даних матимуть лише медики», – сказав речник МОЗ Польщі Войцех Андрусевич.

Не всі експерти підтримали запровадження реєстру. Адвокат Каміль Степень зауважив, що через нову систему держава збиратиме дані про те, чи вагітна жінка, яка користується медичною послугою, навіть якщо це не візит до гінеколога. За його словами, реєстр «може бути використаний як інструмент репресії проти всіх вагітних жінок», зокрема тих, хто бажає перервати вагітність за кордоном.

Противники нововведення вважають, що в інших реаліях ідея зберігати інформацію про вагітність у медичній інформаційній системі, імовірно, не викликала б такої реакції. Проте не всі підтримують реєстр «у Польщі, де вагітність є предметом особливого інтересу з боку держави, зокрема й правоохоронних органів».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.