Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНе менше 60% українців потребують психологічної допомоги – Зеленська

«Українці пережили те, що здавалося неможливим у цивілізованому світі»

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у засіданні робочої групи з розроблення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Вона має допомогти подолати стрес, пов’язаний з війною, і наслідки пережитих травматичних подій, а також запобігти розвитку психічних розладів. Про це пише NV.

Зеленська наголосила, що найближчим часом буде розроблено модель системи надання допомоги. Зокрема, це побудова системи навчання, моніторингу якості підготовки психологів і психотерапевтів, а також навчання сімейних лікарів, соціальних працівників та педагогів швидких методик психологічної підтримки.

За підрахунками Міністерства охорони здоров’я, наразі психологічної допомоги потребують не менше 60% українців.

«Російська агресія забирає життя, калічить фізично та психологічно, змушує українців залишати домівки, розлучає сім’ї, краде дитинство. Люди опиняються в окупації, потрапляють у полон, зазнають катувань, втрачають рідних часто на власних очах. Ми навіть не уявляємо, яка кількість громадян зазнала гендерного насильства. За три місяці війни українці, на жаль, пережили те, що здавалося неможливим у цивілізованому світі. У серці Європи. Й у 21 столітті», – зазначила Зеленська.

Перша леді зауважила, що з кожним днем кількість людей, які відчуватимуть наслідки для свого психічного здоров’я, зростатиме. Навіть у тих, хто зміг стійко пережити перші місяці війни, може бути ментальне виснаження, адже звикання до перебування в умовах війни також може мати негативний вплив на психічне здоров’я.

«Психологи кажуть, що ця війна, навіть після того, як закінчиться нашою перемогою, «відіграватиметься» на психіці щонайменше найближчі сім-десять років. Якщо ми скоротимо цей строк чи полегшимо наслідки, це буде ще одна велика перемога, яку ми маємо здобути заради наших людей, які так багато пережили», – зауважила Зеленська.

Фото: instagram/olenazelenska_official

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.