Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗвільнення омбудсменки не порушує міжнародних стандартів – Совгиря

Деякі правозахисники засудили відсторонення Денісової від посади

Представниця Верховної Ради в Конституційному Суді, депутатка від фракції «Слуга Народу» Ольга Совгиря заявила, що звільнення Уповноваженої парламенту з прав людини Людмили Денисової не порушує міжнародних принципів. Про це вона сказала в коментарі «Українським Новинам».

Нагадаємо: 31 травня Верховна Рада відсторонила Денісову від посади. Недовіру Людмилі Денісовій висловили відповідно до статті 12 закону про правовий режим воєнного стану.

Дехто засудив звільнення Денісової. Зокрема, правозахисники заявили, що це порушує Паризькі принципи, які є пакетом міжнародних стандартів, що дозволяють оцінювати надійність, незалежність та ефективність національних правозахисних установ.

«Паризькі принципи мають для України рекомендаційний характер, причому жоден їхній пункт не був порушений щодо омбудсмена», – сказала Совгиря.

За її словами, Паризькі принципи не передбачають безперервності діяльності омбудсмена, тобто моментального призначення після зняття з посади. Совгиря зауважила, що в Україні правовий статус органів державної влади має визначатися відповідно до Конституції та законів України.

Депутатка вважає, що під час звільнення Денисової парламент діяв у повній відповідності до Основного закону й українського законодавства.

Після відсторонення від посади ексомбудсменка прокоментувала заяву медійниць із закликом скорегувати комунікацію про статеві злочини під час війни в інтерв’ю Lb.UA. За словами Денісової, такі заяви мали спонукати світову спільноту захищати цивільне населення України.

«Так, тоді ця лексика була дуже жорстока, ми обговорили це з медійниками. Я сказала, що, дійсно, може, перебільшила. Але я намагалася цим досягнути мети переконати світ, щоб була надана зброя й тиск на росію», – сказала ексомбудсменка.

Денісова навела приклад щодо рішення італійської партії «П’ять зірок» надати зброю Україні. Спочатку ця партія, за словами Денісової, були проти таких дій, але після її виступу політики змінили свою думку. В інтерв’ю вона підкреслила, що жорстка лексика щодо сексуального насильства є міжнародною практикою в правовому захисті. Зокрема, коли ці злочини вчиняють у час війни.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.