Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Я не звинувачую себе». Меркель прокоментувала свою минулу політику щодо України

Ексканцлерка заявила, що намагалася запобігти повномасштабній війні

Ексканцлерка ФРН Ангела Меркель заявила, що не відчуває провини за широкомасштабну російсько-українську війну й не буде вибачатися за свою минулу політику щодо України. Про це пише The Guardian.

За словами Меркель, вона намагалася не допустити розвитку ситуації в Україні до нинішнього стану, зокрема, за допомогою Мінських угод. Меркель наголосила, що Мінські угоди заспокоїли ситуацію та дали Україні час стати такою, як вона є сьогодні.

«Дуже шкода, що це не спрацювало, але я не звинувачую себе за те, що не спробувала. Я старалася достатньо. Шкода, що мені не вдалося», – сказала ексканцлерка в розмові з журналістом німецького медіа Der Spiegel.

Меркель додала, що нападу рф на Україну немає виправдань і що вона вважає це «великою помилкою росії». Своїми діями рф жорстко порушує міжнародне право, не дозволяючи Європі жити в мирі.

Меркель, яка спілкувалася з путіним протягом усього свого канцлерства, відкинула припущення про те, що вона й інші домагалися умиротворення, що в кінцевому підсумку призвело до вторгнення. «Я намагалася попередити нещастя, і дипломатія не є помилкою, якщо вона не досягла успіху. Я не думаю, що мені слід казати, що це було неправильно, і тому не буду вибачатися», – заявила ексканцлерка.

Також Меркель пояснила, чому заблокувала надання Україні ПДЧ в НАТО у 2008 році. Вона сказала, що «Україна була не та, яку ми знаємо сьогодні», додавши, що це була дуже розділена країна, де домінують олігархи. «Це не була внутрішньо демократично стабільна країна», – відповіла вона.

Вона припустила, що посилення «зеленого світла» НАТО для України в 2008 році призвело б до прискорення російської агресії, а Україна не могла б чинити такий опір.

«Я була впевнена, що путін просто так не допустить цього. Для нього, з його погляду, це було б оголошенням війни... Я нічого з цього не поділяю, але знаю, як він думав», – заявила Меркель.

Фото: Wikimedia

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.