Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПисьменниця Таня Малярчук стане кураторкою Мюнхенського літературного фестивалю

За участі лауреатів Нобелівської премії з літератури

Письменниця Таня Малярчук стане кураторкою Мюнхенського літературного фестивалю-2022 з програмою «Форум». Про це пише Chytomo.

Гасло кураторської програми: «Будь вільним – розкажи нову історію про Центральну Європу». Її присвятили діалогу між німецькими та центрально-східноєвропейськими авторами, країни яких сформувалися під впливом колишнього Радянського союзу. Програма триватиме з 16 по 25 листопада.

За словами Малярчук, з моменту розпаду Радянського союзу для Європи була характерною нездатність розглядати країни Центральної та Східної Європи як незалежні держави. «Довгий час вони вважалися «російськими колоніями», а не суб’єктами європейського дискурсу. Навіть сьогодні, попри війну, культура України все ще сприймається як невіддільна частина великоросійського наративу. Водночас Україна разом зі своєю історією та цінностями належить до лав центральноєвропейських сусідів», – сказала письменниця.

Під час фестивалю відбудуться виступи з авторами з Німеччини, читання та дискусії про романи, публіцистику, поезію й репортажі, а також театральні та музичні постановки. У центрі уваги теми, як-от: «Україна у світовій літературі», «Психопатологія диктатури», «Художники на війні».

На «Форум» приїдуть лауреати Нобелівської премії з літератури Герта Мюллер та Ольга Токарчук, а також багато сучасних європейських авторів.

«Цьогорічний «Форум» дає нам чудову можливість озвучити нинішню ситуацію в Україні в її історичній глибині й таким способом краще зрозуміти ситуацію в пострадянських державах загалом. Програма Тані Малярчук нарешті дає змогу для тих розмов, яких не вистачало 30 років: розмови між письменниками з незалежних культурних націй, які давно вийшли з тіні росії. Вони необхідні для сильної, мирної, демократичної Європи, яку вже неможливо уявити без Центральної та Східної Європи», – заявила Таня Граф, керівна директорка Мюнхенського літературного фестивалю.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.