Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКількість експерток і героїнь в онлайн-медіа суттєво зменшилася – ІМІ

Показники погіршилися після повномасштабного вторгнення рф

Через повномасштабне російське вторгнення в Україну в медіа суттєво зменшився показник присутності жінок. Про це йдеться в моніторингу, який провів Інститут масової інформації в травні 2022 року.

За даними ІМІ, у середньому онлайн-медіа цитують експерток лише в 16% матеріалів, а експертів згадують, відповідно, у 84%. Як порівняти з попереднім моніторингом, цей показник упав на 7%. Також за результатами жінки як героїні текстів присутні лише у 22% матеріалів, що на 7% менше, ніж торік. Водночас чоловіки згадуються в 78% матеріалів онлайн-медіа.

Щодо тематичного наповнення, то найчастіше у воєнний період жінки коментують теми економіки та бізнесу – 32,4% всіх згадок про жінок як експерток, а також міжнародну тематику – 20,3%. Значно менше коментарів жінок лунало на теми суспільства та культури та на кримінальну тематику. Як порівняти з попередніми моніторингами ІМІ, експертки набагато менше коментували права людини, політику, здоров’я.

Для порівняння: до початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну найчастіше жінки коментували політику, міжнародні відносини, кримінал і права людини.

У матеріалах з міжнародної тематики (20,3% загальної кількості коментарів) журналісти цитували закордонних політикинь, які коментували ставлення своєї країни до війни або співпрацю з Україною.

Автори моніторингу також звернули увагу на матеріали, які містять сексизм та дискримінаційні меседжі, і закликали медіа працювати над поліпшенням гендерного балансу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.