Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Англії сотні українських сімей не мають доступу до прихистку – дослідження

Деякі місця непридатні для проживання

В Англії сотні українських сімей залишилися без даху над головою після того, як прибули за візами, які мають забезпечити їм місце проживання. Про це повідомляє The Guardian.

З кінця лютого щонайменше 480 українських сімей із дітьми та 180 дорослих звернулися до консульств, які надають допомогу безпритульним. Незважаючи на те, що уряд наполягає на тому, що програма Homes for Ukraine і сімейні візи забезпечують переселенцям житло, люди проходять труднощі з пошуком прихистку.

Повідомляється, що до 3 червня 145 вимушено переміщених українців залишилися без даху над головою. Зокрема, 90 випадків були спричинені розривом домовленості, а 55 – тим, що житло було недоступне або непридатне для проживання.

«Ми розчаровані та засмучені, але не здивовані, коли бачимо, що місця розміщення починають псуватися. Очікувати, що вразливі, травмовані біженці будуть покладатися на доброзичливість незнайомців, яких вони зустріли у Facebook, завжди було ризиком. Нам терміново потрібен об’єднаний національний резервний план, щоб допомогти сім’ям, чиє влаштування пішло не так», – сказала Лорен Скотт, виконавча директорка Refugees at Home.

Видання наводить приклад історії Анни, яка поїхала з Києва до Англії разом із чоловіком і їхнім трирічним сином. Спочатку господарі будинку були привітні до родини, але за декілька тижнів ситуація змінилася. «Ми не розуміли, що відбувається, тому що вони дуже швидко змінили настрій», – сказала Анна.

Невдовзі після цього господар будинку зателефонував до консульства та сказав, що хоче припинити своє спонсорство. «Вони нам нічого не пояснили. Вони не були готові ділити свій будинок. Вони намагалися якнайшвидше позбутися нас», – поділилася українка.

«Британський народ проявив дивовижну щедрість, щоб забезпечити турботу та притулок, які ці люди, багато хто з маленькими дітьми, потребували та заслуговували за таких жахливих обставин. Але уряду не вдалося підкорити свою роль. Міністри були попереджені про ризик, що переселенці залишатимуться без даху над головою в день, коли вони запустили спонсорську схему, але вони були більше зацікавлені у виступах на телевізійних студіях, ніж виконувати свою роботу для захисту вразливих людей. Уряд має терміново розробити план підтримки консульств у пошуку безпечних домівок для цих сімей», – сказала британська депутатка Ліза Ненді.

Програму Homes for Ukraine не вперше піддають критиці. Раніше ми писали, що Міністерство закордонних справ Великої Британії відмовило 13-річній дівчинці з України у видачі візи. Через це дитині довелося повернутися до рідного міста, яке заблоковане російськими військовими.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.