Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМіжнародна федерація плавання заборонила трансжінкам брати участь у жіночих змаганнях

Й оголосила про створення нової категорії для транслюдей

Міжнародна федерація плавання (Fina) заборонила трансжінкам брати участь у жіночих елітних змаганнях. Про це пише The Guardian.

У межах нової політики, до жіночих змагань допускатимуть лише трансжінок, які завершили свій гендерний перехід до того, як досягли 12 років. Рішення підтримали 71% виборців зі 152 національних федерацій на чемпіонаті світу в Будапешті.

Нововведення ввели після результатів звіту наукової комісії Fina, яка виявила, що трансжінки зберігають значну перевагу над цисгендерними плавчинями навіть після зниження рівня тестостерону за допомогою ліків.

«Ми повинні захищати права наших спортсменів на змагання, але ми також повинні захищати справедливість, зокрема, у жіночій категорії на змаганнях Fina», – заявив президент Fina Хусейн аль-Мусаллам.

Водночас федерація плавання пообіцяла запустити робочу групу для створення «відкритої» категорії для трансжінок у межах своєї нової політики.

«Fina завжди буде вітати кожного спортсмена. Створення відкритої категорії означатиме, що кожен матиме можливість змагатися на елітному рівні. Раніше цього не було зроблено, тому Fina почне цей шлях», – додав Хусейн аль-Мусаллам.

Водночас правозахисна група Athlete Ally назвала нову політику дискримінаційною і шкідливою. Там зауважили, що через нові правила американська плавчиня Лія Томас, яка в березні стала першою трансгендерною плавчинею, яка виборола головний титул національного коледжу США, буде позбавлена права брати участь у змаганнях у жіночій категорії.

Фото: Brett Davis/USA Today Sports

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.