Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі відхилили законопроєкт, який мав дозволити аборти до 12 тижнів вагітності

І скасувати відповідальність лікарів

Польський сейм відмовився підтримати законопроєкт, який би дозволяв проводити аборти до 12 тижня. Про це пише Zmina з посиланням на місцеві ЗМІ.

Автором законопроєкту виступив комітет законодавчої ініціативи «Легальні аборти без компромісів». За ним жінки старше 13 років отримували право перервати вагітність до 12 тижнів. Якщо неповнолітня висловлює бажання переривати вагітність, їй також потрібна згода законного опікуна або в разі відсутності підтримки згода суду з питань опіки та піклування.

Автори також просили дозволити аборт після 12 тижнів за наявності загрози для життя, фізичного або психічного здоров’я жінки, а також за наявності даних про вади розвитку плоду або якщо вагітність стала наслідком протиправних дій. Також пропонували зняти відповідальність з лікарів та асистентів за проведення абортів.

За результатами 265 депутатів сейму проголосували проти, четверо утрималися, і 175 проголосували за.

У 2020 році Конституційний Суд Польщі постановив, що аборти в разі вад плода є неконституційними та що переривання вагітності дозволено лише в разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю матері, що становить лише близько 2% від загальної кількості. Закон набув чинності в січні 2021 року.

Із того часу відомо принаймні про два випадки смерті вагітних у Польщі через відмову лікарів робити аборт попри загрозу для життя жінок.

Весною ЗМІ повідомляли, що в Польщі українські переселенки, які пережили сексуальне насильство з боку росіян, стикаються з перешкодами в процедурі переривання вагітності через закон про аборти.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.