Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Сальвадорі жінку засудили на 50 років в’язниці після викидня

Вирок назвали одним із найсуворіших через підозру у спробі перервати вагітність

У Сальвадорі жінку засудили до 50 років в’язниці після того, як вона пережила невідкладну акушерську допомогу і в неї стався викидень на 9 місяці вагітності. Її визнали винною у вбивстві. Про це пише The Vice.

Вирок називають одним із найсуворіших, що коли-небудь виносили в Сальвадорі жінці, підозрюваній у спробі перервати вагітність. Активісти заявили, що покарання пов’язане з дискримінацією за статтю та криміналізує жінок, які страждають від невідкладних акушерських проблем.

Обвинуваченій Леслі Лісбет Рамірес було 19 років, коли в неї стався викидень. Рамірес зазнала невідкладної акушерської допомоги вдома в червні 2020 року. За її словами, вона пішла в туалет і несподівано втратила плід. Рамірес заявила, що не знала про свою вагітність. Тоді поліція відвезла її до лікарні. Невдовзі жінку затримали за підозрою у вбивстві та відпустили після двох років запобіжного заходу.

У травні в Сальвадорі іншу жінку засудили до 30 років ув’язнення за схожих обставин. Згідно з даними правозахисних груп, Есме стала першою жінкою за сім років, яку ув’язнили за невідкладну акушерську допомогу. Вирок жінкам виніс один і той самий суддя Рікардо Торрес Арієта. За даними правозахисної організації Citizen Group, коментуючи вирок Рамірес, суддя заявив, що «матері є джерелом захисту для своїх дітей за будь-яких життєвих обставин, а ви – ні».

Адвокатка Рамірес, Ебігейл Кортес, сказала, що вона чекає на офіційний документ про вирок після чого вона подасть апеляцію. Кортес зауважила, що під час пандемії був «пік» жінок, які ненавмисно втратили вагітність, тому що вони не мали доступу до медичної допомоги. Вона розкритикувала суддю за те, що він не взяв до уваги висновки експертів, представлені захистом, зокрема те, що було доказом домашнього насильства та крайньої бідності.

Вироки Рамірес та Есме підкреслюють, наскільки консервативною країною залишається Сальвадор щодо репродуктивних прав жінок. Це одна з 5 латиноамериканських країн, де заборонено аборти, зокрема в разі зґвалтування або коли життя жінки знаходиться під загрозою. За переривання вагітності жінкам загрожує до 8 років позбавлення волі. Однак багатьох звинувачують у вбивстві після мертвонароджень і викиднів та засуджують до десятків років. Активістам вдалося добитися звільнення понад 60 жінок, яких засудили неправомірно.

Фото: Natacha Pisarenko

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.