Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПарамедикиня Тайра розповіла про тиск і допити в російському полоні

«Мене виснажили три місяці постійного страху»

Українська парамедикиня, волонтерка Юлія Паєвська, відома як Тайра, розповіла, як витримала психологічний тиск, перебуваючи в російському полоні. Про це пише Zmina з посиланням на інтерв’ю Паєвської.

«Жінок у полоні багато, але чоловіків більше. Особливо важко, коли жінки перебувають в одній маленькій камері, яка не пристосована для такої кількості людей. Це наджорстокий режим утримання, хоча вони ще не отримали вирок», – розповіла Паєвська.

Після визволення з полону в червні парамедикиня розповіла, що почувається виснаженою і що умови утримання нагадували концтабір. В інтерв’ю вона розповіла деталі свого життя в полоні. Зокрема, вона поділилася, як через неї росіяни намагалися створити пропагандистські відео.

«Я припустила, що я, можливо, є якимось символом для України. Уже потім зрозуміла, що даремно сказала цю фразу, бо вони почали намагатися зламати цей образ і демонізувати мене [...] Я ніколи не зізнаюся в тому, чого не робила. Приблизно зрозуміло було, що вони хочуть «зліпити» з цих відео, тому я контролювала, що кажу. Мені ще пощастило, могло бути й гірше. Російським військовим було б легше, якби я вчинила самогубство», – сказала Тайра.

Вона також ділиться, що російські військові звинувачували її, що вона нібито прикривалася матерями та дітьми, яких евакуювала, і тим самим убила їх. Окупанти змушували її в цьому зізнатися. Окрім цього, росіяни жартома наказували Тайрі вигризти зі шкіри її патріотичне татуювання.

За словами Паєвської, вона змогла витримати весь тиск завдяки енергії колективної підтримки цілої України й світу. Навіть перебуваючи в полоні, вона знала, що про неї не забули. «Проте не думаю, що я якась особлива. Зараз у полоні знаходиться багато чудових людей, які, ймовірно, зробили навіть більше, ніж я. Їх треба визволяти. Знаходитися в полоні надзвичайно страшно, хоч я цього намагалася не показувати. Три місяці постійно страху мене виснажили», – розповідає Тайра.

За її словами, багато людей, які знаходяться в полоні та не мають доступу до інформації, вірять у дезінформацію, яку поширюють росіяни. Вона бачила, як полонені зневірювалися через брехню. Паєвська розповіла, що інформацію, яку надають загарбники, треба було ділити на 2, а потім – ще навпіл. Лише єдиний раз вони сказали правду, повідомивши їй про можливий обмін.

Тайра наголосила, що сьогодні місія всіх українців полягає в тому, щоб зібратися та перемогти. А ще – довести всьому світові, з яким безжальним і підступним ворогом ми маємо справу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.