Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Судані жінку засудили до побиття камінням за подружню зраду

Підсудній відмовили в правовому захисті

У Судані жінку засудили до смертної кари у вигляді побиття камінням за подружню зраду. Як повідомляє The Guardian, це перший подібний вирок у країні за майже десять років.

Повідомляють, що 20-річна Маріам Алсієд Тійраб оскаржує рішення суду. Більшість вироків про побиття камінням, які переважно стосуються жінок, скасовують у Верховному суді.

Як зауважили активісти, вирок є ознакою того, що військовий переворот у жовтні надихнув законодавців скасувати незначні досягнення щодо прав жінок. Африканський центр досліджень справедливості й миру (ACJPS) заявив, що вирок порушує національне й міжнародне законодавство, і закликав до «негайного та беззастережного» звільнення жінки.

У центрі заявили, що жінка не отримала справедливого суду і її не повідомили, що інформація, яку вона надала під час допиту, буде використана проти неї. Зазначається, що Тійраб також відмовили в правовому захисті.

«Застосування смертної кари через побиття камінням за подружню зраду є грубим порушенням міжнародного права, включаючи право на життя й заборону катувань і жорстокого, нелюдського покарання або такого, що принижує гідність», – заявили в ACJPS.

Джехан Генрі, адвокатеса з прав людини, сказала, що вирок «показує, що суворі закони шаріату». «Справа про побиття камінням є нагадуванням про те, що реформи кримінального законодавства під час перехідного періоду уряду не були завершені і що такі суворі, архаїчні покарання досі офіційно діють», – сказала Генрі.

Останній відомий випадок, коли жінку засудили до побиття камінням за подружню зраду, був у 2013 році. Тоді вирок скасували.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.